Erstatter lokal godkjenning med nye tiltak

En ny sentral godkjenning og økt kommunalt tilsyn kan bli løsningen når den lokale godkjenningen må avvikles ved årsskiftet.

– Det er likevel ikke sikkert at en ny sentral godkejnning vil forhindre at useriøse opererer i markedet, medgir statssekretær Per-Willy Amundsen i kommunaldepartementet. Han sier at departementet er bekymret over alle de useriøse bedriftene i næringen og at utviklingen tas med største alvor.

På Boligkonferansen i Oslo denne uka, forsikret han om at departementet jobber sammen med næringen for å finne en erstatning for den lokale godkjenningen.

Det er at EFTAs kontrollorgan ESA som har pålagt Norge å fjerne lokal godkjenning fordi det blir et konkurransehinder for firmaer fra andre EØS land.

 

Et attraktivt varemerke

– Vi er ikke i mål med en løsning, men ser for oss at en frivillig sentral godkjenning utvikles til å bli et attraktivt varemerke for bedriftene. Det skal bli et kvalitetsstempel for dem som er med og det skal bidra til at bedriftene leverer byggkvalitet, sa Amundsen.

Han varslet at kommunene skal drive mer aktivt tilsyn enn nå. De får riktignok ikke pålegg om det, og det kan ikke ventes økte bevilninger til det, men Direktoratet for byggkvalitet skal bistå kommunene når de går i gang med økt tilsynsaktivitet, lovte statssekretæren.

 

Kompetansekrav i stedet

Allerede for to år siden foreslo Byggmesterforbundet at en ny sentral godkjenning må stille kompetansekrav til alle virksomheter i næringen når den lokale godkjenningsordningen legges ned.

Kompetansekrav er også ett av tre tiltak som forslås i en rapport SINTEF Byggforsk utarbeidet for Kommunaldepartementet i 2012.

Rapporten foreslår «økt synliggjøring av foretakenes kompetanse og evne til å benytte den» og at byggherren gjøres ansavrlig for at foretak har tilstrekkelig kompetanse.

Som et tredje punkt forelås styrket tilsyn.

 

En kommentar til “Erstatter lokal godkjenning med nye tiltak

  1. Så lenge den sentrale godkjenningsordningen må være frivillig, og ikke kan gjøres til noe myndighetskrav, er man like kort med hensyn til å bekjempe de useriøse aktørene som ikke har noe i bransjen å gjøre. Merkelig at eiendomsmeglere, regnskapsførere, elektrikkere m.fl. kan ha obligatoriske godkjenningsordninger, men når byggebransjen ønsker det samme, så strider det imot EØS retten og krav fra ESA. Så naive at vi tror på dette påskuddet burde vi ikke være.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *