Per Jæger har fire ønsker han vil at politikerne skal oppfylle for å gjøre det lettere å bygge flere nye boliger, blant annet mer penger til Husbanken.

Fire ønsker til politikerne

Per Jæger i Boligprodusentenes forening er bekymret for boligforsyningen framover, med priser som øker 25 prosent mer enn lønningene og altfor lite nybygging. Nå fremmer foreningen fire ønsker som kan bedre situasjonen, blant annet mer penger til Husbanken.

På boligkonferansen som Boligprodusentenes Forening holder i dag, presenteres tall som viser en nedgang i boligbyggingen fra i fjor til i år. Dette vil forsterke prispresset og gjøre at unge i etableringsfasen får det enda vanskeligere med å etablere seg.

 

Kraftig innstramming

Husbanken har i første kvartal fått inn søknader om grunnlån for 15 milliarder kroner, men bare 2,5 milliarder er tildelt så langt i år. I fjor ble det tildelt 14,2 milliarder kroner i grunnlån, så innstrammingen fra i fjor er betydelig, påpeker Boligprodusentene.

Foreningen vil også at de fire borgerlige partiene gjør som de lovet før valget, fjerner kravet om 15 prosent egenkapital ved lån til bolig.

Byggebedriftenes pålagte garantistillelse overfor forbrukerne betyr at mange bedrifter må holde opp med å bygge flere nye boliger fordi de ikke klarer å stille garantien. Kravet ble økt i 2011 til 5 prosent i fem år.

Boligprodusentenes fjerde ønske er en forenkling av regelverk og endring av tekniske krav, slik at det blir billigere å bygge og kjøpe nye boliger.

 

Les hele kronikken til Per Jæger på NRKs nettsider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *