Sverre Valde er daglig leder i Ruteretur. (Foto: Ruteretur)

– Flere bryter regelverk om glassretur

Mange importører og kjøpere av vinduer og isolerglass ivaretar ikke sine forpliktelser om å delta i returselskaper for PCB-ruter, viser en kampanje som returselskapet Ruteretur AS har gjennomført de siste månedene.

Returselskapet har avdekket at det er mange som produserer og importerer vinduer, uten å delta i godkjente returselskaper for PCB-ruter, slik avfallsforskriften pålegger dem (kapittel 14 i forskriften)

Denne bestemmelsen er ment å sikre at eldre ruter med miljøgiften PCB blir samlet inn og at det farlige avfallet blir riktig håndtert.

Avfallsforskriften stiller også krav til at alle som kjøper mer enn 200 isolerglass årlig skal etterspørre og kunne dokumentere at de bare kjøper isolerglass av deltakere i et godkjent returselskap, påpeker Ruteretur i en pressemelding.

Ruteretur AS ble etablert av bransjen allerede i 2002 og er et godkjent returselskap. Det har nå gjennomført en vervekampanje som har bidratt til 20 nye deltakere. Daglig leder Sverre Valde er godt fornøyd med resultatet og at returselskapet i 2014 for første gang har over 100 deltakere.

Det er likevel mange importører av vinduer og isolerglass som bryter regelverket, og myndighetene er bedt om hjelp for å endre på det, sier han.

Ruteretur oppfordrer nå de importører og kjøpere av vinduer og isolerglass som ikke er deltakere i et godkjent returselskap, om å ta kontakt for å komme myndighetene i forkjøpet.

Miljøgiften PCB ble ofte benyttet i forseglingslimet i norske isolerglassruter produsert i perioden 1965-75, samt i importerte isolerglass fram til 1979. Det ble også produsert store mengder isolerglass av typen Thermopane i samme tidsrom, men de inneholder ikke PCB, understreker Ruteretur i pressemeldingen.

 

Les også: Godkjenner nytt retursystem for PCB-vinduer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.