Industrialisering må til for å konkurrere

– For ikke bare å konkurrere på timepris, må vi svare på konkurransen fra utenlandske moduler med industrialisert produksjon, mener Kjell Skog, styreleder i Byggmesterforbundet.

kjell_skog_c
Kjell Skog, styreleder i Byggmesterforbundet.

– Byggenæringen har over for lang tid vært for fornøyd med tingenes tilstand og valgt de enkleste løsningene. Verken byggmestre, leverandører eller produsenter har vært innovative nok til å møte den konkurransen vi nå får fra utlandet, sier Skog.

Han mener forsøkene med elementbygging og industrialisert produksjon som er gjort av flere, har vært for spredte, og ikke virkelig har lyktes. Utfordringen er at alle ledd i næringen må løfte i flokk for å få til den nødvendige omleggingen.

Leverandører, produsenter og utførende må alle gjøre en innsats for det.

 

Bestilling til leverandørene

Byggevaredagen som arrangeres i Oslo 9. april tar han opp dette i et foredrag. Skog innleder om leverandørenes bidrag til industrialisert produksjon av nye bygg i en del av programmet som handler om produksjon og verdikjede.

– Jeg kommer til å levere en bestilling til leverandørene på hva jeg forventer at de bidrar med for at byggefirmaer kan få i gang og drive en industrialisert produksjon, sier han.

Les også: Vil hjelpe til å industrialisere byggebransjen

 

I live er å lykkes

I Byggmesteren Tromsø, som Skog leder, er de i gang med elementproduksjon for å matche den utenlandske konkurransen. Med over to års erfaring, konkluderer han med at de får det til, men at de stadig kan gjøre ting bedre.

– Har dere lykkes med denne omleggingen?

– Ja, vi lever jo, dermed har vi lyktes. Det er slik det er i denne bransjen, fastslår Skog med en porsjon galgenhumor.

 

Importere moduler og eksportere kompetanse

– Er import av utenlandske moduler vurdert som et alternativ hos dere?

– Ja, vi har vurdert det, og kommet til at det bare kunne vært aktuelt for å løse et kapasitetsproblem. Skulle vi satse helt på import, måtte vi legge ned egen produksjon og det ville være som å eksportere kompetansen. Da ville vi snart være overflødige, sier han.

 

Les også: Bygg moduler til riktig pris så kan vi snakkes
Levert modul var dårligere enn godkjenningen

Program og påmelding til Byggevaredagen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *