Fikk byggevarebutikken over fra betong til tre

Den nye byggevarebutikken på Gran på Hadeland blir en sjeldenhet når den åpnes tidlig neste år. Bortsett fra gulv og etasjeskille som er i betong, bygges den med tre fra innerst til ytterst og får landets største fagverkskonstruksjon av takstoler.

Det var ikke gitt at det skulle bygges med noe annet enn stål og betong da planleggingen begynte.

Fasadene mot Riksvei 4 tar form.
Fasadene mot Riksvei 4 tar form, og skiller seg ut fra naboens stålbygg.

Selv om trelastleverandøren Gran Almenning gjerne ser økt bruk av tre i bygg og konstruksjoner, tenkte den tradisjonelt på betong og stål til det nye bygget som skal huse blant annet Almenningens egen Maxbo-butikk. For stål og betong var antatt å bli billigst.

 

Gode løsninger i tre

– Da vi kunne vise at prisen for å bygge med trekonstruksjoner og trekledning blir konkurransedyktig med mer tradisjonelle forretningsbygg, tok planene en annen vending, fortalte Tredriver´n i Oppland, Ole Jonny Kalstad på en pressekonferanse på byggeplassen nylig.

Han og kollega Bjørn Lier i Trebruk i Østfold, gjennomførte studier som viste at treløsningen var mulig å bruke. Som et eksempel, viste de til et lagerbygg i Vestby i Akershus som er bygd etter de samme prinsippene med store fagverkskonstruksjoner av sammenbuntete takstoler.

 

Fagverk takstolene har spenn opptil 23 meter.
Fagverk takstolene har spenn opptil 23 meter.

Skape volum

De to tre-entusiastene mener denne typen store bygg er viktige for å fremme en industriell produksjon av store trebygg i Norge.

– Signalbygg er vel og bra, men vi vil bidra til at det blir et større volum for produsentene å levere til, og dermed skape grunnlag for drift. Hittil er bygg i massivtre levert med elementer og moduler fra Østerrike. Selv til de åtte etasjes blokkene som er reist på Ås i Akershus, trengtes bare 3,5 uker i fabrikken. Det ville med andre ord ikke være tilstrekkelig grunnlag for produksjon her hjemme.

 

Størst i trelast og takstol

Både takstolprodusenten og trelastleverandøren har sine største leveranser til det nye forretningsbygget.

Sju og ni takstoler er buntet sammen. Limtre er brukt i avstivning og søyler.
Sju og ni takstoler er buntet sammen. Limtre er brukt i avstivning og søyler.

Pretres fabrikk i Gausdal leverer takstolene til fagverkskonstruksjonen.

Trelastleverandøren Gran Tre leverer all trelasten til veggene. Den utvendige kledningen er «kjernetre», deres egen spesialitet. Kjernetre er granpanel fra saktevokst gran som har høy andel av kjerneved.

 

Les mer i Byggmesteren i oktober.

Les også: Plassbygger veggelementer

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *