Forbundet avstår fra deltagelse i den nye nemnda.

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Fortsatt stor vilje til å kjøpe svart arbeid

28 prosent av nordmenn har betalt eller vurderer å betale håndverkeren svart. Malerarbeid, snekker- og tømrerarbeid og grovarbeid er hva de fleste vil betale svart for, viser en undersøkelse som er gjennomført for Finn oppdrag.

Skattemyndighetene i Sverige anslo  for et par år siden skattegapet, det vil si differansen mellom hva som faktisk betales i skatt og hva som skulle vært betalt, til 5 prosent av BNP, ifølge Byggenæringens Landsforening (BNL). Mye taler for at situasjonen i Norge ikke er svært annerledes, selv om skattegapet er vanskelig å angi nøyaktig.

− Det er svært alvorlig at så mange mennesker er villige til å ta en slik risiko som å kjøpe håndverkertjenester svart. BNL har fått signaler fra utenlandske aktører om at nordmenn er naive som ikke ser sammenhengen mellom svart arbeid og økonomisk organisert kriminalitet, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

 

Lavere pris og skattefradrag

På spørsmålet om hva som skal til for å få flere til å betale hvitt sier 4 av 10 at tjenestene må bli rimeligere. 3 av 10 mener at skattefradrag på kjøp av hvite håndverkertjenester hadde bidratt til at færre hadde betalt svart, mens 2 av 10 mener det må bli enklere å få tak i håndverkere, forteller Finn oppdrag i en pressemelding.

 

Skattefradrag med stor betydning

− Dette handler også om informasjon. Svært mange i Norge er ikke kjent med ROT-fradragets muligheter som er innført i våre naboland. I Sverige har denne ordningen ført til at holdningene er betydelig endret. I 2008 opplevde 45 prosent av bedriftene å bli spurt om å gjøre svart arbeid. Tilsvarende tall i dag er 3 prosent.  Byggenæringen i Sverige melder om at svart arbeid så og si har forsvunnet. BNL er derfor positive til ROT-fradrag i tillegg til at myndighetene øker kontrollene, sier Sandnes.

 

Redd konsekvensene

Nordmenn er i mindre grad villige til å betale svart for rørlegger -og elektrikerarbeid eller totaloppussing, enn for blant annet snekker- og tømrerarbeid, forteller Laila Dahlen, direktør i FINN oppdrag.

− Her kan konsekvensene potensielt bli langt dyrere i form av vann- eller brannskader. Ved totaloppussing er man avhengig av at søknader foregår på riktig måte, for at byggingen i det hele tatt skal bli godkjent. Derfor er det ikke rart at flere vil betale hvitt for slike jobber. Likevel er det overraskende mange som også her kan tenke seg å betale svart, sier  Dahlen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *