Anniken Huitfeldt gir nå fagforeningene et nytt kampmiddel mot sosial dumping, retten til å gå til kollektivt søksmål ved ulovlig innleie.

Får kollektiv søksmålsrett

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt foreslår nå å gi fagforeninger kollektiv søksmålsrett ved ulovlig innleie. Arbeidstilsynet skal også styrkes og gis mulighet til å ilegge millionbøter ved brudd på innleiebestemmelsene.

Dermed har LO fått gehør for mange av de tiltakene de etterlyste i kampen mot ulovlig innleie.

 

Fast jobb normalt

Fast ansettelse er hovedregelen i norsk arbeidsliv slår Anniken Huitfeldt fast. Innleie kan benyttes til å ta topper, og slik innleie er regulert i arbeidsmiljøloven. Innleie skal skje etter avtale med de tillitsvalgte, og nå foreslår regjeringen at arbeidsgivere må dokumentere overfor Arbeidstilsynet at de har en slik avtale. Bedrifter som bryter arbeidsmiljøloven kan ilegges gebyrer på inntil 1,2 millioner kroner.

 

Rammer useriøse

– Vi må huske på at de fleste arbeidsgivere som har behov for innleie, følger loven på en god måte og har et ryddig samarbeid med de lokale fagforeningene. Det er den useriøse delen av bransjen vi vil til livs, sier Huitfeldt til Dagsavisen.

Med endringene som nå foreslås kan fagforeninger gå til søksmål når de har medlemmer i innleiebedriften for å få konstatert at innleien er ulovlig. Søksmål med krav om fast ansettelse eller erstatning må fortsatt reises av den enkelte, men det bør være enklere når det allerede er fastslått at innleien er ulovlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *