Vil ha forbud mot gamle vedovner

Eiere av gamle ovner bør få ti år på å bytte til rentbrennende ildsteder, foreslår Norsk Varme og Norsk Bioenergiforening (Nobio). Gevinsten er mer klimanøytral energi og dramatisk nedgang i svevestøv.

Over halvparten av vedenergien som benyttes her i landet går rett i pipa. Grunnen er at over en million gamle ovner er i flittig bruk til tross for at det har vært ulovlig å selge slike ovner siden 1998. Gamle ovner utnytter ca. 40 prosent av energien i vedkubbene, mens moderne ovner bruker rundt 80 prosent.

Raskt innspart

– Å bytte vedovn, er en av de energisparetiltakene som går raskest i pluss. Nye ovner er relativt billige og enkle å installere, samtidig som vedovner har lang levetid og praktisk talt er vedlikeholdsfrie, sier Grethe Bachmann, styreleder i Norsk Varme

Støtte til nye ildsteder

Nobio og Norsk Varme foreslår at det skal bli et forbud mot å bruke gamle ovner. De ønsker også at myndighetene skal gi økonomisk støtte til å installere nye.

– Folk trenger en dytt for å komme i gang. I tillegg er det penger å spare, i og med at de nye ovnene produserer dobbelt så mye energi som de gamle, sier, Grethe Bachmann.

 

En til to terrawattimer

Mer effektiv vedfyring kan gi norske husholdninger mellom en og to terrawattimer ekstra i året. De siste vintrene har vi importert betydelige mengder med kullkraft. Erstatter vi kullkraft med mer vedenergi, gir det et viktig bidrag til reduksjon i CO2-utslipp på opp mot ti prosent av Regjeringens klimamål.

– Vedfyring kan bli en viktigere del av vår oppvarming, men dette er dessverre ikke reflektert i Regjeringens klimamelding. Samtidig viser forbudet mot oljefyr fra 2020 at Regjeringen tenker riktig. Vi mener at et tilsvarende forbud mot bruk av gamle ovner vil gi mer energi, positiv effekt lokalt i forhold til svevestøv og være et bidrag til bedre klima globalt, sier daglig leder i Nobio Inge Olav Fure.

Mindre svevestøv

I 2011 ble nesten halvparten av veden brent i nye ovner. Hvis alle gjenværende ovner med gammel teknologi ble byttet ut, ville utslippene av svevestøv fra vedfyring blitt redusert med over 80 prosent. 
Nordmenn putter like mye ved i gamle og nye ovner, men gamle ovner og åpne peiser står for nesten 80 prosent av det samlede utslippet av svevestøv fra vedfyring. Siden kun halvparten av norske husholdninger har ildsteder med ny teknologi, klarer vi ikke å utnytte mer enn ca. halvparten av energien som er i vedkubbene vi legger i ovnen. De nye ovnene gir dobbelt så mye varme per kubbe, og slipper ut inntil over 80 prosent mindre svevestøv.

Faglig støtte

Det er bred enighet i fagmiljøene om at vedfyring er et viktig og klimanøytralt alternativ til strøm.

– Ved som en del av energipolitikken er nærmest fraværende. Og befolkningen svarer med å somle med å bytte ut den gamle ovnen med en ny type, som er dobbelt så effektiv. Dette er det motsatte av ambisjonen i Regjeringens strategi om å doble bruken av bioenergi de neste ti årene, sier Grethe Bachmann.

Norsk Varme og Nobio spør om hvorfor myndigheten er så lite opptatt av ved.

– Når vi snakker med myndighetene, er det mange som synes det er kos med ved, men det stopper der. Nå må vi bruke sterkere virkemidler for å bli hørt, sier  Grethe Bachmann.

– Forslaget vårt koster lite for samfunnet og den enkelte, men gir store gevinster for husholdningene, lokalmiljøet og klimaet globalt, sier Fure.

Les også: Hold fortsatt fyr på vedovnen

Peiskosen til debatt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *