Skanskas Marit Tyholt så langt forbi passivhusstandarden da hun presenterte Powerhouse One, et energipositivt forretningsbygg i Trondheim.

Passivhus snart passé?

Passivhusstandarden er bare et skritt på veien. Skanska er kommet godt i gang med planleggingen av sitt Powerhouse One i Trondheim, et bygg som skal få et positivt energiregnskap, fortalte Marit Tyholt på Grønn Byggallianses Nullenergibyggkonferanse i Oslo i går.

På konferansen fikk tilhørerne også en grundig innføring i nullenergihus og plussenergihus i Tyskland av marketingsjefen Tobias Bube i Rolf Disch Solar Architecture i Freiburg.

 

Nye standarder

– Vi vil passere passivhusstandarden og være teknologisk banebrytende ved å utnytte kjent teknologi på en bedre måte, slik vi allerede har sett det gjort flere steder i utlandet, forklarte Marit Tyholt, fagansvarlig for energi i Skanska og med forskerbakgrunn fra Sintef Byggforsk.

Powerhouseprosjektet skal utfordre en tradisjonelle byggekonvensjoner og ta i bruk nye nasjonale og internasjonale standarder. Med på laget har Skanska fått Entra Eiendom, Hydro, Snøhetta og miljøstiftelsen Zero.

– Vi ønsker et energipositivt bygg med ekstremt lavt energibehov og mest mulig egenprodusert energi, supplert med miljøvennlig kjøpt energi. Utfordringen er ikke å produsere varme, men å produsere elektrisitet vi kan selge til strømnettet, mente Tyholt, som også innså at klimaet i Trondheim var noe annet enn i mange andre europeiske land.

Forretningsbygget er planlagt på Bratterø sentralt nær jernbanestasjonen og det nye rockemuseet i Trondheim, og vil tidligst stå ferdig i 2013.

 

Rundt og rundt

Tobias Bube

Solfangere sto sentralt i flere av prosjektene Tobias Bube presenterte. Heliotrop var ett av dem, et rundt hus i flere etasjer, bygd som en trekonstruksjon festet til en sentral søyle som dreide rundt med sola. Den ene siden var dekket med store glassflater, mens motsatt side hadde kun små vinduer og en godt isolert vegg. Dermed kunne man vende vindussiden mot sola når man ville ha varme i huset, og vindussiden bort fra sola når man ønsket kjøling.

Ved flere større rehabiliteringsprosjekter ble det også benyttet solfangere på taket, blant annet ved ombyggingen av franske soldatforlegninger fra tida rett etter andre verdenskrig.

Enova, BE og NVE var andre bidragsytere til gårsdagens konferanse. Foredragene fra konferansen legges ut på Grønn Byggallianses nettsider.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *