ROT-arbeidet ga 30.000 årsverk i svensk byggeindustri i fjor. Her er rørleggeren i sving i Visby på Gotland.

10% færre svartjobber med ROT-fradrag

Svenske skattemyndigheter rapporterer at det såkalte ROT-fradraget for byggearbeider i hjemmet har gitt en nedgang i svart arbeid på 10 prosent. ROT-oppdrag utgjorde 30.000 årsverk i Sverige i 2010.

870.000 personer fikk skattefradrag for rehabilitering, ombygging eller tilbygg, såkalt ROT-fradrag, for 53 millioner arbeidstimer i fjor. 40 prosent av disse oppdragene var enten arbeider som var skutt fram i tid eller overhodet ikke ville blitt gjort uten ROT-fradraget.

 

Ikke flere firmaer

Over 61.000 svenske byggefirmaer, halvparten enmannsforetak, har fått utbetaling gjennom ROT-fradraget. Det er ikke blitt flere firmaer som følge av fradraget, men eksisterende firmaer har vokst, skriver det svenske bladet Byggindustrin.

16.416 firmaer har mer enn 10 prosent av sin omsetning fra ROT-arbeider, og disse har samlet tatt imot 6,3 milliarder svenske kroner i utbetalte rotfradrag. dette utgjør nær halvparten av det totale skattefradraget som er gitt.

 

Mer svart med rot

Undersøkelsen viser også at ROT-fradraget kan være med på å presse prisene for slikt arbeid opp, nettopp fordi man får subsidiert arbeidene. Det kan paradoksalt nok bety en økning av svart arbeid fordi de som har problemer med å dekke kostnadene for ROT-arbeid, vil kunne velge å få det utført svart i stedet.

Skatteverket spurte i sin undersøkelse også om hva folk ville gjort om skattefradraget ble halvert eller fjernet. Ved siste alternativ ville 21 prosent ikke kjøpe ROT-arbeid og 23 prosent ville redusere kjøpet av ROT-arbeid. Av disse ville 21 prosent ha gjort jobben selv, 9 prosent ville fått hjelp fra venner og 6 prosent ville kjøpt svarte tjenester.

 

Les mer om ROT-fradraget her.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *