Konsulenter kan ikke erstatte valgte verneombud mener Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen.

– Kan ikke erstatte valgte verneombud

– Arbeidsgiver kan gjerne kjøpe konsulenttjenester, men slike tjenester kan ikke erstatte verneombud som skal velges av og blant de ansatte. Slik kommenterer direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet at flere bedrifter kjøper seg verneombudstjenester fra eksterne konsulentfirmaer.

– Man må spørre seg om ikke et innleid verneombud kjøpt og betalt av arbeidsgiver, også vil ha lojalitet deretter, påpeker Finboe Svendsen overfor bladet Arbeidsmiljø.

 

Ikke det samme

– Et innleid verneombud vil ikke ha samme mulighet til å være tilgjengelig eller få overblikk over virksomhetens systematiske HMS-arbeid, mener arbeidstilsynsdirektøren.

Arbeidstilsynet har ikke kapasitet til å sjekke at alle som er pålagt å ha verneombud, virkelig har det. I fjor ga tilsynet 790 pålegg knyttet til kravet om valgte verneombud. Det er ofte de mindre firmaene som ikke har verneombud. Det er bare bedrifter med 10 eller flere ansatte som er pålagt å ha verneombud etter arbeidsmiljøloven.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *