Frykter mer svart arbeid

Kravene fra de streikende bygningsarbeiderne om å heve minstelønna kan presse de små bedriftene ut av markedet og åpne for mer svart arbeid. Det frykter BNL-sjefen Ketil Lyng.

– Jo mer man presser opp minstelønnssatsen, jo verre blir det, sier Lyng til Dagsavisen.

Fordel for useriøse

– Utfordringen i dag er jo ikke de bedriftene som følger minstesatsen, men alle de som ikke gjør det, og som driver ulovlig, mener divisjonsdirektør Erling Kornkveen i utleiefirmaet Adecco. – Når man streiker for høyere minstelønn vil tjenestene i norsk byggenæring bli dyrere. Da øker man profittmulighetene for de selskaper som ikke bryr seg om lovverket og som tilbyr billig arbeidskraft.

Vil ha med alle

De 19.000 organiserte bygningsarbeiderne som er i streik vil trappe op streiken ved å få med seg også de 40.000-50.000 uaorganiserte arbeiderne som nå holder det meste av byggenæringen i gang. Det er i hovedsak de største entreprenørbedriftene med mange organiserte som så langt er rammet av streiken.

– Vi ser nå en streik i bygningsbransjen hvor de uorganiserte og de innleide arbeiderne, i tillegg til de små underentreprenørene, arbeider som vanlig. Det skal de ikke få lov til. Vi skal ikke la dem holde byggeplassene åpne. Streiken rammer alle, og vi oppfordrer nå de uorganiserte til å streike, både i sympati, og for å sikre sine egne interesser, sier Kjell Skjærvø til Dagsavisen. Han er leder av streikevaktutvalget i Fellesforbundet.

Følg utviklingen i streiken på BNLs nettsider og magazinett.org.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *