Vil bygge mer og høyere med tre

Det går an å bygge både forretningsbygg og høyere boliger med tre. Men arkitekter, rådgivere og entreprenører må komme på muligheten, fastslår initativtakerne til Trebruk AS i Vestby i Akershus som skal samle og utvikle kompetanse i bygging med tre.

I september etablerte de selskapet Trebruk AS, og onsdag ble det presentert for fagpressen.
Styrelederen, Olav Breivik, hadde selv to eksempler i Vestby som er typiske for hvordan næringen glemmer å tenke på bruk av tre, men der bruken av tre kommer inn etter at tanken først er lansert.
Det gjelder et forretningsbygg som bygges for Norgesgruppen, og tre- og fireetasjes blokker i et stort boligområde. I begge tilfellene var de opprinnelige planene å bygge med stål og betong.

Tente på treidé
– Men da vi slo frampå overfor byggherren til forretningsbygget om at det kanskje kunne brukes tre i vegger og takkonstruksjoner, tente de på idéen, forteller Breivik om et næringsbygg i Vestby som nå er under oppføring.
Her bygges veggene som elementer i tre som er ferdigbeiset før de settes opp, og takstolene er kraftige gitterbjelker i tre.
– Nå bruker oppdragsgiveren dette som et godt eksempel på hvordan det skal gjøres i framtida, «se til Vestby», sier de i egen organisasjon, og tilfører prosjektet andre miljøkvaliteter etter først å ha bestemt seg for å bruke tre. Her kommer også nye krav til støy og gjenvinning, for å nevne noe.
– I boligområdet Sole bygges de første lavblokkene tradisjonelt, men tre skal inn i den videre utbyggingen, forsikrer Breivik som er medeier i grunneier- og utbyggerselskapet.
Begrunnelsen for tre i boliger er enkel, sier han:
– Kort og godt fordi folk svarer i undersøkelser at de foretrekker å bo i hus bygd av tre framfor i stål og betong.

Fort i fart
Sammen med deler av et konferansesenter som planlegges bygd med massivtre, etter først å ha vært planlagt i stål, er de to nevnte prosjektene med på å gi Trebruk AS en rask start. Selskapet vil gjennom de tre prosjektene samle kompetanse innen bruk av tre på nye områder, og dermed medvirke til økt bruk av det naturlige materialet.
– Det ligger an til flere utviklingsprosjekter allerede i løpet av det første året, fortalte daglig leder, Bjørn Lier, under presentasjonen.
Først i løypa ligger prosjekter som skal prekvalifisere bruk av synlige takstoler i tre, lavenergibygg og for entreprenører som skal bygge med massive treelementer.

Senter med flere
Trebruk AS planlegges utvidet allerede. Meningen er å flytte det inn i en stor ombygd låve om ett års tid. Da vil det være naturlig å samle flere aktører relatert til bygg og annen bruk av tre. Blant annet kan kompetanse innen lavenergi-bygg og tre brukt i bioenergi, antyder Lier.

Bred støtte
Treforum Østfold og Akershus er initiativtaker for Trebruk AS sammen med Innovasjon Norges regionkontor som støtter prosjektet økonomisk. Byggskolen har hatt ansvar for forumets sekretariat, og vil heretter være samarbeidspartner når det gjelder kurs og kompetansehevende aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *