Utbyggerne skal kontrolleres

Det nærmer seg behanding av ny plan-og bygningslov i Stortinget, og det er tydelig at politikerne har bestemt seg for å stramme tøylene. Utbygger skal bl.a. fratas egenkontrollen, som et tiltak for å redusere byggefeil. Raskatastrofen i Ålesund har også aktualisert ønsket om sterkere kontroll.

Det er beregnet at byggefeil koster 4 milliarder kroner i året, og mye skal skyldes lurv og dårlig egenkontroll.
Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp) i kommunal- og regionaldepartementet sier i dag til Aftenposten at ordningen med egenkontroll ikke har fungert. Derfor vil myndightene opprette et kontrollforetak med sentral godkjenning fra Statens bygningstekniske etat. Han er ikke sikker på at sterkere kontroll ville forhindret rasulykken i Ålesund.
Som kjent er Byggmesterforbundet av den mening at den foreslåtte lovenderingen bare vil føre til økte kostnader og mer byråkrati. I en kommentar sier daglig leder Frank Ivar Andersen at han er tvilende til om loven vil redusere antallet byggskader, ettersom en stor andel av feilene er knyttet til arbeid som ikke er søknadspliktig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *