Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Færre til yrkesfag – flere til byggfag

Søkingen til videregående utdanning viser at færre nå velger yrkesfag. Det er mange steder en tilnærmet lik fordeling mellom dette og allmennfag, etter at yrkesfag har ligget på 55-60 prosent i mange fylker de seinere år.

Men selv om færre velger yrkesfag, så er det likevel i mange fylker en økning i søkingen til byggfagene, noe som nok i en viss grad skyldes den store etterspørsel etter arbeidskraft i bransjen.
Totalt 5.375 elever har søkt VG1, mens 3.357 har søkt VG2. I flere fylker er det betydelig flere søkere enn det er plasser på byggfaglinjene. Dermed er det mange fylker som må justere sitt tilbud i henhold til dette om elevene skal få oppfylt sine ønsker. Noen må nok også i år ta til takke med andre- eller tredjevalget for videregående kurs, selv om over 90 prosent vanligvis får oppfylt førstevalget.

VG2
Opplæringsreformen Kunnskapsløftet går inn i sitt andre år, og elevene som i år har gått Videregående kurs 1 (VG1), er de som nå søker seg til VG2. Dette er en studieretning der flere byggfag er samlet under ett videregående kurs kalt Byggeteknikk, men hvor den enkelte elev kan velge fordypning i det faget han eller hun ønsker å satse videre på som lærling.
Derfor er det vanskelig å si hvor mange som nå ønsker å bli tømrer ut fra disse søkertallene, men det er ingenting som tyder på at tømrerfaget vil miste sitt hegemoni som det mest populære faget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *