Sopp gror i maling

30 av totalt 45 testede malingstyper får stryk i en test det svenske forsikringsselskapet Folksam har fått gjennomført. 9 malingstyper fikk påvist muggvekst allerede etter ett år, ytterligere 21 etter to år.

Store forekomster av muggvekst på minst to av de fire testplassene rundt om i Sverige har ført til at Folksam nå går ut å fraråder kjøp, skriver Aftonbladet på nett.

Nedslående
Miljøsjef Jan Snaar i Folksom tviler på om det er noen hverdagsprodukter som tidligere har kommet så dårlig ut av en uavhengig test.
Resultatene er ulike på de ulike testplassene Stockholm, Borås, Umeå og Bohus-Malmön på Vestkysten. Mest muggvekst kom det på testplassene i Sør-Sverige. Blant de 15 som får godkjent finnes to fra den norske produsenten Jotun.

Ikke uvanlig
– Man får regne med soppvekst, sier malingfabrikantenes forening i Sverige, men det er mulig å fjerne det.
– Alla ytor utomhus, inklusive målade ytor, möglar. Det måste man vara medveten om, sier administrerende direktør Olof Holmer i bransjeorganisasjonen Sveriges Färgfabrikanters förening. Han understreker av malingen ikke blir ødelagt av muggsoppen. Han mener akryl- og plastfarger klarer seg bedre enn oljebaserte farger eller beis.
Rensemidler for å fjerne soppvekst fra maling er å få kjøpt, ofte til høy pris, men miljøsjef Jan Snaar sier de vet lite om hvor effektive de er. Derfor vurderer Folksam nå om de også skal teste disse produktene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *