Periodisk kontroll på boliger

If foreslår periodisk kontroll på hus, slik vi i dag har på bil. Dette for blant annet å forhindre de mange brannene som skyldes feil på elektriske anlegg.

If får støtte fra Norsk Brannvernforening og fra Forbrukerrådet. Annenhver husbrann skyldes feil og mangler ved det elektriske anlegg, og feil bruk av elektriske artikler. Slitasje, mangelfullt vedlikehold og overbelastning på det elektriske anlegget forekommer så mye at konserndirektør i If Skadeforsikring, Line M. Hestvik mener kontroll hvert 20. år, som nå, er for sjeldent.
– Brann, men også vann og fukt må ha hovedfokus i en slik bygningskontroll, sier Hestvik.

– Hvert år får mange familier ødelagt huset sitt av brann, der elektrisk feil er årsaken. Det bekymringsfulle er at de fleste av disse brannene kommer overraskende på folk fordi de ikke kjenner risikoen for brann i det elektriske anlegget i huset sitt, sier konserndirektøren i en pressemelding.

Direktør Erik Lund-Isaksen i Forbrukerrådet er positiv til en periodisk bygningskontroll vurderes, og sier at Forbrukerrådet svært gjerne vil være med på å videreutvikle ideen.

Norsk Brannvernforening er også positive.
– En slik kontroll bør være en helhetlig «pakke» som omfatter brann, vann og fukt. Brannområdet er naturlig nok mest interessant for oss, og vi mener rømningsforhold, slokkeutstyr og varslingsutstyr bør være sentrale elementer i en slik bygningskontroll, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direkør i Norsk brannvernforening.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *