Boligspekulasjon rammer de unge

De unge må betale for spekulasjonen som foregår i boligmarkedet for tida, fastslår professor Tore Brantenberg. Han vil ha tilbake en politisk styring med boligmarkedet for å forhindre boligspekulasjon, og får støtte i sosialkomiteen i Stortinget.

I flere oppslag i medier de siste dagene tar professor i byggekunst ved NTNU, Tore Brantenberg, til orde for mer sosial boligbygging.

– Kort oppsummert er mitt krav til arkitekter, entreprenører og eiendomsmeglere at vi trenger urbane boliger med livsløpsstandard, og politikerne må legge til rette for en finansiering og et lovverk som hindrer spekulasjon, sier Brantenberg til nbbl.no.

– En bolig er ikke en vare som kan omsettes som en bil eller en vaskemaskin. En god bolig er en menneskerett, noe som allerede ble nedfelt i den første menneskerettserklæringen fra den franske revolusjon i 1789.

– Dessverre virker det som om hele byggebransjen, inkludert min egen faggruppe arkitektene, er blitt fullstendig historieløs. Dyrekjøpte erfaringer fra den nære fortid kastes som barnet ut med badevannet, sier professoren.

Flere utleieboliger
Karin Andersen (SV) som leder arbeids og sosialkomiteen i Stortinget, sier til nrk.no at hun vil ha gjeninnført sosial bolbygging.
– Det å få bygd flere billige utleieboliger er utrolig viktig. Det er god sosial boligpolitikk som gjør at færre vil dra med seg stor gjeld som de kanskje aldri kommer ut av, sier hun.

Martin Engeset (H), medlem i arbeids- og sosialkomiteen, vil derimot ikke ha sterkere statlig kontroll med boligbyggingen.
– Jeg har ikke tro på at en statlig regulering av boligmarkedet vil hjelpe noen. Da blir det snakk om å betale penger under bordet og umulige tilstander for enda flere. Det som trengs er konkrete tiltak for de svake gruppene som i dag har problemer på boligmarkedet, sier Engeset til nrk.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *