Nye EU-land på vent

De to nye EU-landene Bulgaria og Romania er fortsatt ikke innlemmet i EØS-området. Norges har ikke oppnådd enighet i forhandlingene med EU om vårt bidrag til de nye EU-landene. Dermed slipper heller ikke bulgarer og rumenere til på det norske arbeidsmarkedet på lik linje som sine EU-brødre.

Eu krevde opprinnelig 570 millioner kroner av Norge for at vi skulle få adgang med våre produkter på markedet i de to nye EU-landene, men Norge tilbød bare halvparten. EU senket så kravet til 520 millioner, og i slutten av forrige uke høynet Norge sitt tilbud til 425 millioner kroner.

– Vi kom med et generøst tilbud. Vi er nærmere mål i forhandlingene nå, sa Norges forhandlingsleder Oda Sletnes til Aftenposten i helgen.
Samtalene fortsetter på ekspertnivå denne uka. De kan ende med at Norges totale EØS-kontingent kommer opp i 2,2 milliarder kroner årlig.

Les også artikkelen ”Foreløpig utenfor EØS” i Byggmesterens januarutgave på papir.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *