Underbetalte polakker – ble bøtelagt

40.000 kroner i bot og 80.000 kroner av fortjenesten inndratt, er resultatet etter at to firmaer i byggebransjen i Fredrikstad ble anmeldt til politiet av det lokale arbeidstilsynet. Misforstått regelverk, hevdet firmaene, men det holdt ikke for politiet.

I det ene firmaet ble de polske arbeiderne betalt en timelønn på 97 kroner, mens minstelønnen i følge den allmenngjorte tariffavtalen skal være 115 kroner timen. I det andre firmaet har de ikke fulgt reglene for overtidsbetaling, melder Fredrikstad Blads nettutgave.
Fra årsskiftet er gjeldende minstelønn for fagarbeidere 132,25 kroner timen, og da er også tariffavtalen for byggfag allmenngjort over hele landet.

Ikke fritt fram
Regiondirektør Hanne Luthen i arbeidstilsynet i Østfold sier at det er krevende å føre slike saker helt i mål. Derfor er hun nå glad for at politiet har slått fast at det ikke er fritt fram for å spekulere i dårlig lønn og dårlige arbeidsvilkår for polakker.
– Dette er absolutt et problem, spesielt i byggebransjen hvor det nå er voldsomt stor aktivitet, sier hun. – Arbeidstilsynet vil derfor sette av mer ressurser til å jobbe med lønn og arbeidsvilkår for folk fra de nye EU-landene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *