Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Materialmangelen brer om seg

Det er mer enn betong som er mangelvare i byggeindustrien i Europa. Isolasjon, stål, vinduer og tildels trelast får stadig lengre leveringstid fra produsentene, som kjører produksjonen på maks. Isolasjonsprodusenten Rockwool kjører helkontinuerlig skift.

Flere byggeprosjekter blir forsinket på grunn av materialmangelen, og mange risikerer dagbøter om prosjektene ikke blir ferdig i tide. Hvordan dette forholder seg, avhenger av den enkelte byggekontrakts utforming.

Flere uker
Hos Rockwool er leveringstiden, som vanligvis er noen få dager, blitt til flere uker.
– Slik leveringstid har vi ikke hatt på mange år, sier direktør Morten Andersen til P4.

Han forteller at fabrikkene i Moss og Trondheim kjører for fullt med 24-timers skift syv dager i uka. Hele Europa skriker etter islosjon og i Danmark er det innført rasjonering på antall tonn hver kunde får kjøpe, da noen har begynt å hamstre.

Også i Glava har leveringstiden blitt vesentlig lengre. Isolasjonsprodusenten har måttet si nei til flere henvendelser fra utlandet, hvor mangelen på isolasjon er mer prekær enn her i landet.

Trelast opp 15%
– Knappheten på trelast i Norge og Europa kan føre til sterkt stigende priser, frykter Optimerasjef Knud Holm.

Prisene på trelast gikk opp med 5-7 prosent i høst etter å ha stått nær helt still de siste ti år.

– Etter at prisene har vært flate veldig lenge, vil prisveksten komme nå, spår direktør Knut Einar Fjulsrud i Trelastindustrien.

– Du skal ikke se vekk fra at prisene kan gå opp ytterligere 10-15 prosent ved nyttår, sier Knud Holm.

Dermed kan prisveksten komme opp i 20 prosent i løpet av et halvt år. Lageret av trelast er mindre enn på mange år på grunn av høy byggeaktivitet i Norden og Sentral-Europa. Eksporten fra Norge øker, men importen øker ikke tilsvarende. Eksporten av trelast fra Europa til USA er redusert, men ikke så mye som veksten i det europeiske markedet.

Noen vesentlig stigning i boligprisene er lite trolig, da trelastkostnadene bare utgjør mellom 10 og 20 prosent av kostnadene for en bolig, avhengig av hvordan den er bygget.

Helt unikt
– Dette er en helt unik situasjon. Jeg kjenner ikke til at vi har hatt en situasjon med et opphetet marked i Norge som sammenfaller med en liknende situasjon i Europa. Det er jo hyggelig at det er god aktivitet, men det er klart det skaper problemer for kundene våre som vi ikke er så veldig glad for, sier administrerende direktør Arne Skjelle i Byggevareindustrien til radiokanalen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *