Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

13 kroner timen

I Oslo har arbeidstilsynet avslørt at litauere har jobbet for så lite som 13 kroner timen.
– Dette er noe av det verste vi har sett, sier seniorinspektør Stein Bjørndal til Dagbladet.

Arbeidstilsynet kontrollerte i forrige uke 31 byggeplasser hvor det arbeidet østeuropeere. Halvparten av dem vil nå bli politianmeldt for brudd på forskriftene til allmenngjøringsloven som følge av for dårlige lønns- og arbeidsvilkår.

Et av de verste tilfellene tilsynet kom over, var på Majorstua i Oslo. Der jobbet to litauere med å restaurere en fasade. De fortalte at månedslønna lå på mellom 2000 og 2800 kroner, som med normal arbeidstid tilsvarer 13 kroner timen.

Støtter høyere lønn
Samme uke som arbeidstilsynet kontrollerte byggeplasser i hovedstaden, slapp Fafo en forskningsrapport som viste at 7 av 10 norske bedriftsledere støtter et forbud mot å betale under tariffavtalens minstesatser.

– Det er all grunn til å tro at en eventuell allmenngjøring av tariffavtalen i hele landet vil bli hilst velkommen av de fleste bedriftene i bransjen, sier forskningsleder Line Eldring i Fafo til Dagens Næringsliv.

Over hele landet
I forrige uka sa også Tariffnemnda ja til LOs krav om at sentrale deler av byggfagoverenskomsten skal gjelde for hele landet, ikke bare utvalgte fylker som i dag. Det betyr at lavest lovlige lønn for en fagarbeider i byggebransjen her i landet blir 132.50 kroner i timen.

Vedtaket i nemnda var enstemmig, hvilket betyr at også NHOs representant denne gang gikk inn for forslaget. Det skal nå ut på høring med frist 31. oktober. Endelig vedtak kan bli fattet nærmere jul, og bestemmelsen vil da gjelde ut tariffperioden, fram til våren 2008.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *