Varslingspris til tømrer

Den polske tømreren Pawel Motyka mottok i dag Stockmanns hammer, en pris han fikk for sin uselviske og uredde varsling av sosial dumping ved utbyggingen av operaen i Bjørvika i Oslo, der prisen også ble utdelt.

Prisen får Motyka for å ha varslet om sin arbeidsgiver, firmaet Inside Service AS, som opererte med doble kontrakter og lønn langt under minstelønn som gjelder i henhold til allmenngjøringen av byggfagtariffen.

Ble utestengt
Som følge av sin varsling i desember i fjor ble Motyka nektet å komme tilbake til operabygget etter påske. Da reagerte både byggherren Statsbygg og entreprenøren AF Gruppen med å forlange at han skulle få sin jobb tilbake.

Nå har Inside Service AS protestert mot at Pawel Motyka får prisen, og mener det er feil å gi pris til en som har vært illojal overfor sin arbeidsgiver.

Illojaliteten bestod altså av å varsle om arbeidsgiverens brudd på norsk lov.

Hyllet for mot
Bak prisen står blant andre Tømrer og Byggfagforeningen i Oslo. Prisen ble overrakt av statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Han framhevet Pawel Motykas mot ved å stå fram ikke bare for sine kolleger, men også for andre polakker og alle som kommer til Norge for å arbeide.

– Vi ønsker østeuropeerne velkommen, men vi ønsker ikke sosial dumping, sa Støstad og minte om regjeringens forslag til lover mot sosial dumping og bedre vern for varslerne.

Sterkest alene
Prisen består av en forgylt minihammer på en plakett, et diplom og 20.000 kroner. Stockmannprisen er oppkalt etter Ibsenfiguren Dr. Thomas Stockmann, og det var han juryleder Egil Mongstad siterte da han sa: ”Den står sterkest som står alene”.

Som leder av Tømrer og Byggfagforeningen i Oslo innrømmet Mongstad at dette sitatet ikke passet helt, men han minnet om at også fagforeninger er avhengige av enkeltmedlemmers innsats. Pawel Motyka og mange av hans kolleger er nå medlemmer i Fellesforbundet.

Jurymedlem Ørnulf Halmrast, som til daglig er regiondirektør i Arbeidstilsynet i Oslo, opplyste at prisen har som formål å styrke ytringsfriheten i norsk arbeidsliv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *