Verdens høyeste i massivtre

Trondheim: For to år siden vant de arkitektkonkurransen for bybolig i tre til ei tomt på Svartlamon. Nå står huset der og er verdens høyeste i massivtre. Det er dessuten blitt både billigere og bedre enn om andre materialer var brukt, mener arkitektene.

To år etter at arkitektene Geir Brendeland og Olav Kristoffersen vant konkurransen om utleieboligene på Svartlamon, har de nå også erfaring med hvordan det er å føre et vinnerutkast fra tegnebrettet til hus som er i ferd med å bli innredet. Med stor entusiasme delte de erfaringene med en lydhør forsamling av deltakere på konferansen «Tid for tre» som ble arrangert på åpningsdagen for messa Bygg 2004.

To års prosjektering
Helt siden utkastet deres ble kåret til vinner i konkurransen som Trondheim kommune arrangerte, har de arbeidet med å realisere prosjektet. I sommer var det klart for byggestart. I februar neste år skal utleieboligene i den ene fem etasjer høye blokka og den andre to etasjer høye boligen tas i bruk.

Kort montering
Svenske og østerrikske leverandører ble engasjert for å produsere de massive elementene. 10 trailere leverte elementene til de til sammen 1.000 kvadratmeter store byggene. Da sokkeletasjen var satt opp i betong, ble elementene til bærende vegger og gulvdekker heist opp og skrudd fast etter tur. Det største bygget var under tak på åtte dager, det minste på to. De som leverte elementene, hadde med egne montører som visste å stå på for å få bygget opp.

Det gikk fortere å sette opp elementene enn stillaset rundt, sa arkitektene.

Elementene er satt sammen av krysslimte lag i tykkelser på 10-15 cm, gulvdekkene i nesten 20.

Bygget i 17 meters høyde utsettes for stor vindbelastning. Elementene er derfor godt forankret i fundamenetene. Det er brukt bolter for hver 15. cm.
Det er brukt gummilister som pakning mellom veggelementer og gulvdekke. For øvrig settes veggene sammen med not og fjær.

Lette å tilpasse
De to arkitektene mente det har mange fordeler å bygge med massive treelementer. På denne tomta som har dårlige grunnforhold med leire, blir fundamenteringen enklere for et lettere bygg.
Videre er elementer av tre lettere å bearbeide om det blir nødvendig. I monteringen viste det seg at ett og annet element ikke hadde helt riktige mål. Da var det bare å få fram saga, og vips så var tilpasningen gort på stedet.
– Prøv å gjøre det samme med betongelementer, poengterte Kristoffersen.
Selv om elementene skulle løftes opp helt til 17 meter på det høyeste, var krana på lastebilen den eneste som trengtes.

Brannsprinkler mot rømningsvei
Hele bygget er brannsprinklet. Massivtre og brannsprinkling skal gi en høy brannsikkerhet. Konsulenter som har vurdert brannsikring, har påpekt at sprinkling egentlig ikke er nødvendig. Bygget har bare en atkomst, en utenpåligende ståltrapp. Og for å slippe brannsprinkling, ville det vært nødvendig med enda en rømningsvei.
– Vi valgte å sprinkle for 100.000 kroner framfor å bygge en ekstra trapp til 150.000, forklarte arkitektene.

Kler inn utvendig ? ikke inne
De massive elementene er satt sammen av forskjellige treslag og kvaliteter. De innerste lagene kan ha en dårlige kvalitet enn de ytterste. Det ytterste laget på begge sider er av gran i en kvalitet som kan stå ubehandlet. Det blir også tilfellet inne. Så kan leieboerne hamre og skru i veggene så mye de orker, uten at det gjør så mye. De kan male eller beise som de finner for godt, forklarte arkitektene.
Utvendig blir det derimot lagt på en kledning av kjerneved furu. Den legges som omvendt lektepanel, og meningen er at den skal stå ubehandlet, forklarte Brendeland.

Høyt under taket
Det nye bygget skal romme hybler og mindre leiligheter. Og hver beboer får 20 kvadratmeter til disposisjon. Her er det gjennomgående høyt under taket, fra 2,85 til over 4 meter. En av topphyblene har en grunnflate på fem kvadratmeter, men en takhøyde på over fire!
? Vi ser for oss forskjellige hemsløsninger, kommenterte arkitektene, som mente leieboerne selv vil innrette seg med det.
De mente trenden i boligbygg bør være større takhøyde som gir en sterkere følelse av luft, og lurte på logikken i at man i Italia har krav om minste takhøyde på 2,70, mot den norske på 2,40…

Populært og rimelig
Oppdragsgiver for massivtrehusene er en stiftelse som eies av beboere i denne bydelen i Trondheim. Svartlamon har lenge vært rivingstruet til fordel for industriutbygging, men med dette nybygget som er resultat av en kommunalt arrangert arkitektkonkurranse, er faren over.
Totalt kommer det på 15 millioner kroner å bygge, noe som gir en kvadratmeterpris på 14.500. Husleiene for hybler og småleiligheter skal likevel ligge under markedspris. Boligstiftelsen har hatt alle de 26 enhetene utleid lenge før bygget ble påbegynt., fortalte de to arkitektene.

Innvendig skal elementene stå ubehandlet ? slik at leieboerne selv kan male eller beise etter egen smak.

Denne artikkelen ble første gang publisert i Byggmesteren nr. 9-04.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *