Daglig leder ved Migrasjonssenteret på Majorstua, Aleksandra Czech-Havnerås er den som har varslet Fair Play Bygg Oslo og omegn om flest tilfeller av sosial dumping og lønnstyveri. For innsatsen æres Migrasjonssenteret og hun med Stockmanns Hammer 2023. (Foto: Frank Holtschlag, Frelsesarmeen)

Varslingspris til leder av Migrasjonssenteret

Frelsesarmeens Aleksandra Czech-Havnerås har fått prisen Stockmanns hammer for sitt utrettelige arbeid som talsperson for utenlandske borgere som utsettes for arbeidslivskriminalitet i Norge.

Prisen Stockmanns Hammer består av 50 000 kroner, et diplom og en gyllen hammer. Aleksandra Czech-Havnerås overrekkes prisen av direktør Harald Hansen fra Byggmesterforbundet. (Foto: Frank Holtschlag, Frelsesarmeen)

På vegne av Frelsesarmeen og Migrasjonssenteret har Aleksandra Czech-Havnerås meldt inn over 200 saker til offentlige etater eller Fair Play Bygg Norge. Dette er saker om sosial dumping, lønnstyveri, farlig arbeid, konkurskriminalitet, vold, press, grov utnytting og menneskehandel. Hver sak involverer ofte flere arbeidstakere som er blitt utnyttet.

Dette gjør henne til den enkeltpersonen som har leverte flest tips til Fair Play Bygg Norge, som arbeider mot kriminalitet i arbeidslivet med særlig vekt på byggebransjen.

– Hver uke, hvis ikke hver dag, får vi meldinger om noen som ikke har fått lønn i Norge. Jeg har fått trusler på Facebook, på mobil og på e-post fra arbeidsgivere som jeg har anmeldt. Jeg er ikke redd, men det er ubehagelig, sier lederen for Migrasjonssenteret på Majorstua til Frelsesarmeen.

– En som varsler og skaper positiv endring i arbeidslivet

Hilde Bergh er kommunikasjonssjef i Oslo håndverks- og industriforening og juryleder for Stockmanns Hammer.

– Hun er en særdeles viktig informant og varsler videre til blant annet Fair Play Bygg Oslo og omegn, og andre institusjoner som jobber med arbeidslivskriminalitet. Og hun betyr selvsagt utrolig mye for alle dem som «ikke har en stemme» eller blir hørt, sier Bergh om prisen.

Fra venstre Jonas Bals, Harald Hansen, Tellef Hansen, prisvinner Aleksandra Czech-Havnerås, juryleder Hilde Bergh, Egil Mongstad og Katarina Øi Heidem. (Foto: Frank Holtschlag, Frelsesarmeen)

Til Frelsesarmeen sier prisvinneren at Stockmanns Hammer gir ny motivasjon til å fortsette kampen for utenlandske arbeidstakere som utnyttes og mot de som tjener på arbeidskriminalitet.

– Det var som om noen endelig hadde sett at jeg jobber hardt, så det var viktig for meg å høre. Det ga meg litt mer motivasjon: «OK, nå kan du ikke gi opp, nå må du gå videre». Men det er jo tøft, sier prisvinner Aleksandra Czech-Havnerås.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *