BM 0723: Massivt trebygg skiller seg ut

– Like komplisert som et skolebygg hvis du ser på tiltaksklassen og antall aktører i prosjektet, sier tømrermesterne. I BM 0723 blir du med til det ukjente middelalderloftet i Gudbrandsdalen og antikvarisk håndverk i Elverum. Og før vinterkulda setter inn ser vi på årets varmende arbeidssko og nyheter!

– Jeg elsker dette huset, men det har virkelig kosta tid og krefter. Hadde jeg visst hvor mye i 2017, så er det ikke sikkert at jeg hadde bygget, sier byggherre Nikolaos Farmakis.

– Boligene er bygget som kompromissløse hotellrom. Du har bergvarme med vannbåren varme, balansert ventilasjon og fire lags isoleringsglass fra NorDan, sier Farmakis.

Tømrermesterne Christian Weltz og Vidar Strømdahl har ledet prosjektet på St Hanshaugen i Oslo. Det har utfordret dem på alle måter.

– Inkludert arkitektene har vi hatt 14 ingeniører her. Geologi, overvann, brann, konstruksjonssikkerhet, lyd og akustikk. Siden det er tiltaksklasse 2  i alle fag og 3 på brann, kommer all sidemannskontroll i tillegg, forteller de.

Byggeleder Jonas Grønvold fra Brødrene Hammerstad AS og prosjektleder Vidar Strømdahl, sitter på skiven som blir balkongen i 4. etg. (Foto: Vidar Strømdahl)

Ambisjonene til byggherre har vært å bygge best mulig med de beste materialene på en bærekraftig måte. Kravene til moderne løsninger som en av landets første vailerløse heiser og store vinduer som måtte limes direkte på karmene, har utfordret tømrermestere og håndverkere.

Heising og liming av de store vinduene, i 4. etasje. (Foto: Vidar Strømdahl)

Byggherren er stolt av Geitmyrsveien 36, selv om noen kritiserer fasadeløsningen.

– Hva andre mener om det jeg har skapt er helt uintressant. De ser bare en liten del av fasaden, ikke at trehuset er bygget med bærekraftige og vedlikeholdsfrie løsninger som vil vare lenge. Jeg ville kun ha det aller beste og det har jeg fått til, sier Farmakis.

Vil du lese hele artikkelen og fagtidsskriftet Byggmesteren?

Nå kan du enkelt abonnere på Byggmesteren her eller gå til Bladkiosken som er åpen for alle abonnenter. Her kan du lese BM 0723 og de siste 65 utgavene for bare 19 kroner med én gang!

Andre spennende saker fra oktoberutgaven er:

Tema: Når kulda setter inn

Hos Snickers Workwear ba vi produktspesialist Stein Are Moe om å finne frem solide vernestøvler som holder føttene varme og sunne uansett kuldegrader og klima. Arnpro kommer med en ny spisebrakke som sikkert blir god å ta pauser i og visste du Ramirent har klart å redusere energiforbruket til byggvarme med 40 prosent på et prosjekt i Sverige?

Ser og lærer av 800 år med verktøyspor

På den fraflyttede Nordre Haverstad gård kan fagfolk og entusiaster fra hele verden lære nytt om hvordan man laftet og endret i gamle dager.

– Loftet har såpass med bevarte bygningsdeler og detaljer at du føler at du kommuniserer med og forstår de håndverkerne som har jobbet her for 800 år siden, sier tradisjonshådverker og universitetslektor ved NTNU Roald Renmælmo.

Istandsetter Petershagen på Elverum

– Hvis våre opplysninger stemmer, er dette et svært gammelt hus, med en spennende historie, sier driftssjef Ivar Busterud Bjørnstad og de antikvariske håndverkerne Henrik Josefsson og Bjørn Steffen Sagmoen i laftehallen. Bli med til Anno Glomdalsmuseet og se hvordan fagfolkene utbreder råteskader og lafter opp det verdifulle kulturminnet Petershagen.

 

BM 0723 – 52 sider nyheter, reportasjer og produkter for deg som vil vite hva som skjer i bygg- og tømrerfaget akkurat nå.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *