- Vi har ingen politiske bindinger og samarbeider både til høyre og venstre for regjeringen, fastslår Lars Mamen. (Foto: Byggmesteren)

Fair Play Bygg Oslo skal stå på for alle seriøse i arbeidslivet

– Vi har nå vedtatt nye og tydelige retningslinjer. Målet er at flere bedrifter og proffer i byggenæringen ser på oss som en nøytral samarbeidspartner i kampen mot a-krim, sier daglig leder Lars Mamen.

I deler av håndverksfagene oppfattes Fair Play Bygg Oslo og omegn som litt for ensidig opptatt av arbeidstakerne.

Les også: Stolte av årets arbeid i Fair Play Bygg Norge

Lik innsats for alle seriøse

Nå vil Fair Play Bygg være tydelige på at både byggmestere og arbeidere stiller likt hos dem. Derfor har organisasjonen vedtatt nytt verdigrunnlag og interne retningslinjer.

– Vi har vedtatt dette som resultat av en strategiprosess i styret. Her slår vi fast viktigheten av det seriøse arbeidslivet som grunnlag for velferden i Norge og ansvaret aktørene har for å ta vare dette. Da må Fair Play Bygg være en samarbeidspartner for alle aktører på den seriøse sida av arbeidslivet, sier Mamen til Byggmesteren.

I det nye verdigrunnlaget heter det blant annet at «Samarbeidet mellom partene i arbeidslivet i Fair Play Bygg Oslo og omegn er avgjørende for å oppnå dette. Alliansen mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden er en forutsetning for Fair Play Bygg Oslo og omegns suksess. Dette samarbeidet er på tvers av tradisjonelle interessemotsetninger og er spesielt for den nordiske arbeidslivsmodellen.»

Organisasjonen fastslår også at «Vi har ingen politiske bindinger og samarbeider både til høyre og venstre for regjeringen» i sine retningslinjer.

Trenger flere tips fra håndverkerne

Fair Play Bygg Oslo og omegn sendte videre 225 tips om mulig a-krim og useriøsitet i 2022. Langt de fleste tipserne var privatpersoner. Lars Mamen legger ikke skjul på at de ønsker mange flere tips fra proffene på Østlandet.

– De aller fleste tipsene vi får inn om arbeidskriminalitet har også indirekte konsekvenser for de seriøse i bransjen. Mange av såkalte firmaene det tipses om, vinner jobber med alt for lave priser. Samtidig jukser de med skatt, avgifter og HMS-en, sier Mamen.

Et eksempel er dette tipset om dårlig sikring i høyden fra en tømrer i Oslo:

(Foto: Tipser, Fair Play Bygg Oslo og omegn)

– Mange byggmestere og bransjefolk ser dårlige stillas, rot og farlig arbeid ute på byggeplasser. Slikt er ofte en indikasjon på a-krim. Derfor er det viktig at folk tipser Fair Play Bygg om dette, sier Mamen og legger til at slike tips er viktige for arbeidet de gjør;

– Tips oss slik at vi får adresser med pågående arbeid og firmanavn. For oss danner det grunnlag for å tipse videre til Arbeidstilsynet og Skatteetaten, i tillegg får vi en større kunnskap om hva som skjer i byggemarkedet, sier daglig leder i Fair Play Bygg Oslo og omegn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *