– Dette vedtaket har vi jobbet hardt for, fastslår styreleder Thor Steinar Sandvik, her sammen med nestleder Arild Kolltveit og daglig leder Knut Strand Jacobsen. (Foto: Byggmesterforbundet)

Svennene kan bli med i Byggmesterforbundet

Nå er det klart – svennebedrifter kan bli medlemmer i Byggmesterforbundet. ­­– En merkedag, fastslår styreleder Thor Steinar Sandvik.

– Jeg er glad, kjempeglad for at vi fikk flertall for forslaget og at flertallet ble så stort som 91 prosent av stemmene, sier styrelederen.

­– Dette har vi jobbet hardt for med møter rundt om i lokalforeningene. Nå begynner jobben med å få bedriftene inn. Jeg gleder meg til å se medlemstallet stige igjen. Vi har allerede medlemmer som er klare til å melde seg inn, forteller Sandvik.

– Forbundet risikerer også at noen melder seg ut?

– Ja, det gjør vi, Her er det sterke følelser for forbundet og mesterbrevet. Men jeg håper at alle medlemmer etter hvert vil se at endringen blir en fordel for forbundet og dermed også for dem.

Opptakskrav: Svenn med praksis og lærling

Med 91 prosent av stemmene ble den nødvendige vedtektsendringen vedtatt på et ekstraordinært landsmøte i forbundet torsdag formiddag. De nye opptakskravene forutsetter svennebrev og to års virksomhet i tømrerfaget eller beslektet næringsvirksomhet, og en fast ansatt daglig leder eller faglig leder som har to års yrkespraksis som svenn i tømrerfaget. I tillegg skal bedriften har ansvarsforsikring og skatteattest, og den skal være godkjent som opplæringsbedrift.

Tillitsvalgte i lokalforeningene var møtt fram til det ekstraordinære landsmøtet på Gardermoen. (Foto: Byggmesterforbundet)

Lang og svingete vei fram

I snart ett år har forbundet og de tillitsvalgte diskutert denne åpningen for bedrifter som er aktive i tømrerfaget, men som ikke har mesterbrev. Forslaget ble grundig diskutert på forbundets landsmøte i juni før det ble sendt til behandling i lokalforeningene.

Les også: Byggmesterforbundet åpner for tømrerbedrifter – i prinsippet

 

Færre gratispassasjerer

Byggmesterforbundet har argumentert for endringen blant annet med å vise til at det er mange flere aktører i tømrerfaget enn det er mestre som er potensielle medlemmer. Arbeidet forbundet gjør for tømrerfaget, har dermed mange gratispassasjerer.

4 kommentarer til “Svennene kan bli med i Byggmesterforbundet

 1. Det er 7.110 tømrermestere hvorav 3.323 tømrermesterbedrifter i Norge. Potensialet for mange flere medlemmer er nok til stede uten å redusere opptakskravet til svenner. Også gjenstår det et sentralt spørsmål; Hvor mange tømrerbedrifter driver kun med et svennebrev som høyeste godkjenning?

 2. Dette er ikke veien å gå.
  En svenn er selvfølgelig like egnet som en byggmester til å utføre det håndverksmessige, men man trenger fordypning i faget for å ha empirisk dokumentasjon i beslutningsgrunnlaget for prosjektering og utførelse, og mindre anekdotiske bevis. Alt for ofte på forumet «norges tømrere» kan man lese mangel på bevis i påstander. Eksempel: «hvis du er usikker på om du skal bruke plast, så dropp det». Her vil og skal en mesterutdannelse/ingeniørutdannelse o.l. bidra til at man med forskningsbasert kunnskap utøver sin profesjon iht. gjeldende standarder, lover og forskrifter.

  Det er synd at målet om vekst virker å være viktigere enn profesjonen.

  Nå kan altså en tømrerbedrift reklamere med at man er medlem av byggmesterforbundet, uten å være mester, noe som vil være villedende markedsføring for sluttkunde.

 3. DESSVERRE !
  Jeg er en av de som har stemt for det vedtak som fører til at svenner kan bli medlemmer. Som selvsagt kan jeg nok på tross av mitt ubetingede JA erkjenne at jeg helst hadde sett at vi kunne unngått dette. Men vi bør vel alle erkjenne at de som bestemmer (lovgivere/myndigheter) hvordan en skal drive i byggenæringen for lengst har klarert helt andre forutsetninger for næringsutøvelse enn faglighet og soliditet. Så kan noen vel si at vekst har blitt viktigst ! Igjen et nytt dessverre. Men om vi ikke tar en alvorlig virkelighet inn over oss ville resultatet rimelig raskt bli at vi alle gikk ned med skipet, men dog under fulle seil på grunn av feil navigering. Fakta er uomtvistelig slik at dersom det ikke stilles krav til spesiell kompetanse i ett fagområde vil dette raskt medføre en mangedobling av foretak uten denne kompetansen. Vi ser rimelig klart hvor dette ender. Allerede i dag er vi mestere i stort mindretall i forhold til alle registrerte foretak og dette vil fremover forsterke seg ytterligere.
  At dette egentlig bærer gal vei kan vi vel være enige i. Men å stanse verden ved å hoppe av har aldri heller før brakt noen noe positivt. En får heller forsøke å påvirke utviklingen til det bedre og akseptere at andre enn oss mestere er gitt «næringsfortrinn». Statistikk som er å lite på viser utviklingen. En kan så oppriktig håpe at det vi har bestemt ved å stemme slik en har gjort unngår at skuta forliser og at vi alle blir med ned. Selv om selvrespekten mulig hadde stått seg bedre ved ett kollektivt selvmord.
  God Jul og Godt nyttår til alle uansett meningers ståsted.
  Jeg er i alle fall helt trygg på mitt stemmevalg.
  Arne Kristiansen (gammelnok)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *