Skolen bygges som passivhus med utstrakt bruk av massivtre, og skal sertifiseres i henhold til BREEAM-NOR nivå Very Good. (Illustrasjon: Terje Grønmo Arkitekter)

Artikkelen ble publisert for over 1 år siden. Tekniske egenskaper, priser og andre fakta kan ha endret seg siden publisering.

Skanska bygger Garnes Ungdomsskole i Bergen

Skanska har signert kontrakt med Bergen kommune om byggingen av nye Garnes Ungdomsskole i massivtre.

Kontrakten har en verdi på 370 millioner kroner og prosjektet skal overleveres i andre kvartal 2025, skriver Skanska i en pressemelding.

Høye miljøambisjoner

Den nye skolen vil få et areal på ca 9 300 m2 BTA og vil ha en kapasitet på 500 elever, samt en forsterket spesialavdeling med plass til 20 elever med spesielle behov. Skolen bygges som passivhus med utstrakt bruk av massivtre, og skal sertifiseres i henhold til BREEAM-NOR nivå Very Good. Energibrønner skal forsyne bygget med varme og byggeplassen vil også drives som utslippsfri byggeplass.

Bærekonstruksjonen i det nye bygget blir søyle/bjelkesystem i kombinasjon med bærende vegger. Sokkeletasje utformes i betong. Det er gulv på grunnen med ringmur og punkt- og stripefundament. Dekket plasstøpes over sokkeletasje. (Illustrasjon: Terje Grønmo Arkitekter)

Øvrige etasjer utformes i trevirke. Bjelker og søyler utformes i limtre, dekker i massivtre, og vegger i massivtre og bindingsverk. For takkonstruksjonen benyttes lettakelementer opplagret på limtrebjelker med variabel høyde, opplyser RIB Sten Sørensen.

Det er ekstra krav til bygningsfysikk da bygget har som mål å oppfylle sin BREEAM-klassifisering. Dette inkluderer blant annet høyere energieffektivitet, og ekstra fokus på fuktløsninger. Sistnevnte er forsterket av byggets komplekse geometri og regnpåkjenning i Bergens-området.

Skoler er viktige for Skanska

– Kontrakten med Skanska markerer starten på byggingen av en svært etterlengtet skole. Vi gleder oss til å komme i gang med byggeriet sammen med Skanska. Sammen skal vi bygge fremtidens skole, uttaler Geir Garlid, prosjektleder i Bergen Kommune, Etat for utbygging.

– Vi er veldig glade for at Bergen Kommune gir oss tillit til å gjennomføre dette prosjektet. Det er en byggherre vi kjenner godt og har samarbeidet bra med i flere tidligere og pågående prosjekter og i tillegg er det et spennende prosjekt med høye klimaambisjoner. Vi gleder oss rett og slett til å komme i gang med byggearbeidene, forteller Håvard Tjore, regiondirektør i Skanska Bygg Bergen.

(Illustrasjon: Terje Grønmo Arkitekter)

Som en del av kontraktsarbeidene skal den gamle skolen rives, samt at et eksisterende idrettsbygg skal rehabiliteres. Det skal også bygges en ny energisentral som skal betjene både den nye skolen, idrettshallen og øvrige kommunale bygninger i lokalområdet.

– Dette prosjektet passer meget godt inn i vår prosjektportefølje. Skoler er et stort og viktig segment for oss i Skanska og vi er ekstra glade i prosjekter med høye klimaambisjoner. Her får vi utnyttet vår lange erfaring og kompetanse knyttet til både utvikling og bygging av klimaeffektive bygg og fremtidsrettede læringsarenaer, forteller Tor Arne Midtskogen, konserndirektør med ansvar for byggvirksomheten i Skanska Norge.

Rivningsarbeidene vil starte i løpet av fjerde kvartal og oppstart bygging blir i første kvartal 2023. Prosjektet skal overleveres i andre kvartal 2025.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *