I Fageråsbakkene kan byggfagelevene trene året rundt. (Foto: Skiforbundet)

Her skal tømrerelevene hoppe på skolen

Som første skole i landet skal Polarsirkelen videregående skole på Mo tilby yrkesfag i kombinasjon med skihopp, kombinert og langrenn.

Denne uka skal fylkestinget behandle om Nordland fylkeskommune skal søke landslinje med spisset toppidrett i nordiske grener ved Polarsirkelen videregående skole, også for yrkesfagelever.

Les også: VM-gullet er i boks. Nå skal det bli godt å snekre! (+)

Viktig tilbud for yrkesfag

På landsbasis er det vanskelig for yrkesfagelever å kombinere skolegang med idrett. Slik systemet er nå kan du kun ta idrettsfag i kombinasjon med studieforberedende. Mange elever som driver med toppidrett, kunne tenkt seg en yrkesutdannelse. Kanskje ønsker noen å bli elektriker eller tømrer, men må ta studieforbedrende fordi de ikke har et valg.

Nå skal dette endre seg. I følge NRK Nordland vil den nye idrettslinja åpne fra høsten på Polarsirkelen videregående skole i Mo.

Polarsirkelen videregående skole. (Foto: Helgeland Betong)

Nordland har sammen med Møre og Romsdal landets høyeste andel elever som tar yrkesfaglig utdanning (58 %). Det har på landsbasis vist seg vanskelig for denne elevgruppen å kombinere yrkesfaglig utdanning og satsing innen toppidrett.

– Gjennom en tydelig satsing for spesielt denne gruppen av elever ser man nå en mulighet for å kunne endre på dette. Det er prinsipielt svært viktig at ungdommer skal kunne satse på en praktisk utdannelse parallelt med satsing på toppidrett, skriver fylkeskommunen.

Femårig løp

Ifølge Nordland fylkeskommune skal elever som velger spissa toppidrett og yrkesfag gå et femårig løp i et 3+2 løp bestående av hhv. skoledel og læretid. Det treårige skoleløpet, spisset toppidrett ski nordiske grener med yrkesfag, krever en skreddersydd fag- og timefordeling. Elevene får derved muligheten til å spisse sin idrettssatsing 4-5 skoledager i uka.

Fellesfagtimer fra vg1 og vg2 flyttes slik at elevene får rom for trening i egen timeplanen. Disse fagene vil elevene kunne ta ved et ekstra tredje skoleår. Etter tre skoleår vil elevene kunne søke seg lærlingeplass.

– Dette tilbudet er helt nødvendig for å holde ungdommen våre hjemme lengst mulig. I 30-40 år har vi sendt ut 15-16-åringer til skigymnasene rundt om i landet. Å kunne kombinere yrkesfag med idrett er ikke bare nøkkelen for å skape nye toppidrettsutøvere fra nord. Vi håper også å kunne tiltrekke oss elever fra hele landet som ønsker å satse, sier styreleder i Fageråsbakkene, Trond Jøran Pedersen, til NRK Nordland.

Det vil være behov for å tilføre skolen ekstra ressurser i forbindelse med opprettelsen av den nye landslinjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.