Tilgangen til ren og rimelig energi fra vannkraft er en viktig grunn til at nordmenn tradisjonelt har hatt et langt mindre bevisst forhold til strømsparing enn våre naboer.(Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

Advarer mot å endre strømregningen

I møte med energipolitikere fra Senterpartiet, Fremskrittspartiet og KrF advarte GLAVA mot et varslet NVE-forslag som vil gjøre det mindre attraktivt å spare strøm, og dramatisk endrer forutsetningene for å drive energieffektiviserende innovasjon.

Bakgrunnen for møtene på Stortinget er et varslet forslag fra NVE om å redusere det variable energileddet i nettleien fra 70 til 10 prosent. Saken er ventet å komme på høring i løpet av vinteren.

Les også: Energieffektive bygg er avgjørende i det grønne skiftet

Spar i det vi har

– Verdien av den rene energien vi har i Norge har aldri vært høyere. Internasjonalt skal kull fases ut, utslippstunge sektorer elektrifiseres og her hjemme skaper produksjon av ny fornybar energi konflikt mellom klimakamp og naturvern. Da må vi bruke mindre strøm der vi kan. Og potensialet ligger i bygg som står for 40 prosent av energibruken vår, sier marketing- og kommunikasjonsdirektør Per Stræde i GLAVA.

– Enkelt forklart betyr det at hvor mye strøm du bruker, vil få mindre å si for strømregningen din, sier Per Stræde, marketing- og kommunikasjonsdirektør i GLAVA. (Foto: Byggmesteren)

– Stortinget har vedtatt å redusere energibruken i eksisterende bygg med 10 TWh innen 2030. Når vi i dag har en rehabiliteringstakt som er altfor lav for å nå dette målet, burde det økonomiske insentivet for å spare strøm bli større – ikke mindre, sier Stræde.

Sett i proppen før du fyller badekaret

Tilgangen til ren og rimelig energi fra vannkraft er en viktig grunn til at nordmenn tradisjonelt har hatt et langt mindre bevisst forhold til strømsparing enn våre naboer. Det vises på boligmassen.

Der nye boliger settes opp etter strenge energikrav, har vi opp mot 800.000 eneboliger bygget på andre halvdel av 1900-tallet med nesten tre ganger så høyt energiforbruk per kvadratmeter. Dette kunne enkelt blitt halvert gjennom passivtiltak som etterisolering og nye vinduer.

– Det blir som et badekar du skal fylle med vann; det lønner seg å sette i proppen før du skrur på krana. Tetter vi husene våre, vil viktige, nye energikilder som sol- og vindkraft ha enda større effekt. Men i stedet for å belønne enkelttiltak med beviselig effekt, har myndighetene premiert omfattende forbildeprosjekter som bare et fåtall har råd til, sier Per Stræde.

Samlet motstand

GLAVA® er en del av Byggevareindustrien som sammen med 10 andre miljø- og næringslivsorganisasjoner har sendt et brev til Stortinget der de problematiserer NVEs forslag. I brevet heter det at NVEs ønske vil gjøre det «mindre lønnsomt å investere i energisparing, varmepumper og solenergianlegg, siden avskrivningsperioden blir mye lengre.».

Videre er det en frykt for at forbrukerne «ikke vil se vitsen eller ta seg råd til å investere når de får så lite igjen, og politiske mål i bolig- og klimapolitikken vil dermed ikke bli realisert.».

– NVEs forslag er et merkelig signal å sende både til alle de privatpersonene som har investert i etterisolering eller solceller, og industribedrifter som har satset mye ressurser på å utvikle nye løsninger i tråd med myndighetenes energimål. Vi er glade for at politikerne vi møtte ser denne problemstillingen, og at NVEs behov for en mer forutsigbar finansiering av strømnettet ikke må gjøre det mindre lønnsomt å spare energi, sier Stræde.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *