Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

NHO vil ha politikernes svar om næringslivssatsing

– I valgkampen bør lokalpolitikerne svare på hva de gjør for å skape flere private arbeidsplasser, mener NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Næringsorganisasjonen har gjennomført sin årlige rangering av kommunene, «Kommune-NM», som viser at det er store kommuner i sentrale strøk som gjør det best.

Les artikkel og rapport hos NHO.no

Rangeringen baserer seg på flere indiaktorer som gjelder næringsliv med sysselsetting og inntektsnivå, arbeidsmarked med sykefravær og ledighet, befolkningsutvikling – og befolkningssammensetning unge-eldre, kompetanse med utdanningsnivå i befolkningen, og kommunens økonomi.

 

Lavest i nord og innlandet

– Kommuner som rangeres høyest, er typisk sentralt beliggende på Østlandet, eller større by-, tettsteds, utdannings- og høyteknologikommuner, eller knyttet til oppdrett og energiproduksjon. Hovedtyngden av de lavest rangerte kommunene finner vi i Nord-Norge og innlandskommuner på Østlandet, skriver NHO på nettsidene.

Fordel med private arbeidsplasser

– Tallene viser at kommuner med høy andel private sysselsatte har høyere befolkningsvekst, en yngre arbeidsstyrke, mer kjøpekraft samtidig som at både sykefraværet og uføreandelen er lavere, sier NHO-sjef Almlid.

Viktig i valgkampen

– Vi må ha en ekstra nasjonal innsats for å skape de mange hundre tusen arbeidsplasser vi trenger.   Derfor bør kommunepolitikere som nå driver valgkamp, svare på hva kommunen kan gjøre for å skape flere private og lønnsomme arbeidsplasser. Det er langt mer bærekraftig enn bare å satse på større nasjonale overføringer, mener Almlid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *