Yrkeslandslaget 2019. (Foto: World Skills Norge)

Vil bli verdensmestre i yrkesfag

Om et par uker drar det norske yrkeslandslaget til Yrkes-VM i Kazan, Russland. Her skal de konkurrere om å bli verdensmester i sine respektive yrkesfag.

Norge sender totalt 18 representanter til Yrkes-VM i Russland 22.-27. august. De skal konkurrere i 16 forskjellige fag – men ikke i byggfagene.

Håper på gull

– Vi har gullhåp under årets Yrkes-VM. Norge har opp gjennom tidene hentet mange medaljer i de internasjonale yrkeskonkurransene, sier Elisabeth Lange, som er sekretariatsleder i WorldSkills Norway.

Det er nå om lag 80 land fra alle kontinenter som deltar i internasjonale yrkeskonkurranser, som arrangeres for å heve statusen til og kunnskapen om yrkesfagene.

Yrkes-VM 2019 arrangeres av WorldSkills International og vertsnasjonen Russland. Arrangementet er lagt til byen Kazan, som tidligere har vært med å arrangere både VM i svømming og VM i fotball.

Utvelgelsen

Deltakerne på det norske yrkeslandslaget er tatt ut etter nasjonale konkurranser, blant annet Yrkes-NM. De må selvsagt være dyktige fagutøvere og de må være mentalt sterke. Det er et stort press å delta.

De må også ha en arbeidsgiver som legger til rette for deltakelsen. Deltakerne må være under 23 år.

Grundige forberedelser

Det norske yrkeslandslaget har vært på tre samlinger i løpet av våren 2019 for å forberede seg mentalt på Yrkes-VM. Her har de blant annet fått tips til mental trening av Macro Elsafadi, tidligere landslagsspiller i basketball og vinner av «Mesternes Mester». Elsafadis rolle hos det norske landslaget er å gi deltakerne mer tro mer på seg selv og den kunnskapen/kompetansen de allerede sitter inne med.

Alle deltakere på yrkeslandslaget har en trener og coach (kalt «ekspert» i WorldSkills-sammenheng). Dette er en person med mye arbeidslivserfaring, og som trener og forbereder sin  deltaker. De deltar i det internasjonale ekspertpanelet og kan bidra med råd og tips om hva utøveren bør trene på.

Krevende konkurranse

– Det er høyt nivå på konkurransene, som går over fire dager,  og det er viktig å være mentalt trent på uforutsette situasjoner. Det er ikke alltid så lett å skjønne hva akkurat det innebærer, hvis du ikke har deltatt i minst en konkurranse før, sier sekretariatsleder Elisabeth Lange.

– Uforutsette hendelser kan være knyttet til utstyret, massevis av publikum, uvant mat, etc. Selvsagt er det også et stort mentalt press og nervene spiller ofte inn. Det er veldig likt det mentale presset som våre idrettsutøvere har.

– Mange av fagene har forskjellige oppgaver som blir bedømt hver og en før det til slutt lages en slags sammenlagt bedømming. Så det er ikke sikkert det er kjørt selv om du har gjort en dårlig konkurransedag. Det er i så fall viktig å gjøre det bra på de øvrige konkurransedagene for å lykkes sammenlagt, sier Lange.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *