Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet. (Foto: Jimmy Linus / FHI)

Vil lovfeste læreplass til alle som består

I utredningen «Nye sjanser – bedre læring» foreslår Stoltenbergutvalget at alle elever som fullfører Vg2 skal få garantert læreplass av fylkeskommunene. Det vil gi flere skoletrøtte gutter en bedre start på arbeidslivet.

Utvalgets forslag er et av mange i utredningen «Nye sjanser – bedre læring» som tar for seg kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner og utdanningsløp: At flere jenter gjør det langt bedre på grunnskolen enn guttene, fullfører og går videre til høyere utdanning.

Hele utredningen finner du her (pdf).

Les også: – Et stort skritt i riktig retning for tømrerfaget

Guttene trenger praksis

– Det bekymrer meg at mange gutter henger etter i skolen. Guttene oppnår lavere karakterer og faller fra i større grad enn jentene. Det er ikke et problem at jenter gjør det bra, men skolen må bli bedre til å løfte guttene, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).

Forslaget som har fått mest oppmerksomhet er innføringen av fleksibel skolestart for gutter:

Umodne gutter i femårsalderen bør heller vente et år før de settes bak en pult. Da vil flere gutter mestre skoledagene i stedet for at de får en feil start. Utredningen mener at skolene bør legge vekt på en modell med felles førskole ved seks- eller femårsalderen med opptak til 1.trinn på ulike tidspunkter etter individuell vurdering av barnet.

Stoltenbergutvalget ser også forbedringer lenger fram i skoletiden, som muligheten for et 11. skoleår.

Foreslår gode tiltak

Mangelen på læreplasser etter fullført yrkesfag på videregående bør løses. Minst 8 000 elever står uten læreplass hvert år, de fleste av dem gutter, påpeker Stoltenberg.

Utvalget foreslår derfor å innføre en lovfestet rett til læreplass for alle som består Vg2 yrkesfag, slik at fylkeskommunen er pliktig til å skaffe læreplasser. Et logisk sted å plassere ansvaret, i stedet for å pålegge bedrifter dette ansvaret.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner uttaler til Romsdals Budstikke at en slik rett ikke løser noe.

Utvalget mener også at fylkeskommunene må plikte å inngå opsjonskontrakter for minst 50 prosent av elevene på Vg1 yrkesfag. De vil senke aldersgrense for prøvetid, øke lærlingtilskuddet og gi fylkeskommunene rett til å fordele lærlingtilskuddet fritt mellom bransjer.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *