Energirådgiver Stian Fjeld i Energibygg. (Foto: C. Kunøe)

– Fortell om støtteordningene

– Ofte er det bare litt ekstra arbeid fra håndverkeren som trengs for å utløse støtte fra Enova og tilfredsstille huseier, sier energirådgiver Stian Fjeld.

Han er en av fem fagfolk i firmaet Energibygg som drar ut 700 ganger årlig på befaringer hos boligeiere.

– Mange har nettopp ferdigstilt arbeider og ringer oss fordi de ikke fikk noe informasjon om støtteordningene fra Enova av sine utførende, sier Fjeld.

Les også: Maks uttelling på alle tiltak

Litt ekstra arbeid

Han tror det er flere årsaker til dette: Mange håndverkere kjenner ikke til vilkårene for støtten. Når reglene stadig endres og nye tiltak kommer med, er det vanskelig å følge med. Da er det lett å tro at støtten fra Enova bare er «småpenger» som tiltakshaver ikke bør brys med.

– Da jeg jobbet som tømrer, kjente jeg heller ikke til ordningene og vilkårene. Men nå øker interessen fra boligeiere i takt med støttemulighetene. Vi får stadig mer å gjøre, forklarer Fjeld.

Fornuftig etterisolering. (Illustrasjonsfoto: Egil Byggtjeneste)

– Husk at 100.000 kroner kan være mye penger for en boligeier og det er en tøff avgjørelse å ta på vegne av en kunde når prosjektet allikevel skal gjennomføres. De pengene kommer veldig godt med både for boligeier og håndverker, fastslår han.

På mange av prosjektene som Fjeld befarer mangler det bare litt ekstra arbeid og matrialer for å utløse støtte fra Enova.

– Typisk mangler det 50 mm isolasjon på utvendige kjellervegger når bygningskroppen er tatt. Det er en liten detalj som gjør at boligeier mister muligheten til å utløse støtte for tiltaket. Vi bistår stadig håndverkere med å få utløst støtten for deres kunder, sier rådgiveren.

Trenger lavterskeltilbud

Etter fem år med energirådgivning av alle typer boliger har Fjeld blitt godt kjent med støtteordningene til Enova.

– Etter vår mening treffer ikke ordningen godt nok. I følge statistikken gjennomgår mellom 20.000 – 30.000 boliger en omfattende oppgradering årlig. Til nå har 735 prosjekter fått innvilget støtte til «Oppgradering av bygningskroppen» fra Enova slik som her i Åsdalsveien, sier Fjeld.

Heldigvis finns det lokale støtteordninger som treffer bedre. Energibygg AS drifter i dag en egen støtteordning for innbyggerne i Bærum kommune, i samarbeid med Energiportalen AS:

Bærums ordning er et godt alternativ til Enova som treffer langt flere boligeiere: Du kan få gratis energirådgivning og støtte til å skifte ut et enkelt vindu eller bare etterisolere en vegg. Stort sett har boligeier et begrenset budsjett. Dette medfører at mindre tiltak er mye mer aktuelt for folk flest, sier Fjeld.

– Vi ser at mange boligeiere som får støtte til f eks utskifting av to stuevinduer, blir motivert og ender opp med å gjøre mer, sier energirådgiver Stian Fjeld.

– Det er en stor fordel for huseierne at vi energirådgivere er objektive. Vi selger ikke en bestemt løsning, men finner den smarteste løsningen til situasjonen og boligeiers behov, sier Fjeld som her er på befaring hos en huseier på Nordstrand.

 

Energibygg

Et av landets største firmaer innen energirådgivning og energieffektivisering av boliger siden 2010. Vokste stort våren 2018, da selskapet gikk sammen med fagmiljøene i Energiportalen AS og Entelligens AS. Kontorer i Oslo og Hamar. Tar oppdrag i hele landet. Les mer på energibygg.no

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *