– Vi er heldige som lærer med lønn

Mens kompiser setter seg på skolebenken til et nytt skoleår, kan tømrerlærlingene David Andre Karlsen og Thomas Ytterbø få betalt for å lære å bygge hus.

– Det er et privilegium å få jobbe i stedet for å gå på skolen, sier David André som er i gang med andre læreår. Thomas som er førsteårs lærling, er enig. Begge var de lei av skolen da de valgte tømrerfaget. De ville lære et fag hvor de kunne bruke kroppen og gjøre noe nyttig.

 

Lønn bedre enn gjeld

– Vi er heldige som får lønn i læretida, mens kompisene som går på skoler, får hundre tusen i studiegjeld før de begynner å jobbe. Vi kjører egen bil til jobben og slipper å humpe på bussen, legger de til.

Lærlingene mener at altfor mange ser ned på praktiske fag som tømrerfaget. Kompisene deres har også gjort det, men noen har ombestemt seg da de får høre at lærlinger får lønn under utdanning.

– Vi lærer å bygge hus, det er kjekt å kunne når vi skal etablere oss, påpeker David André Karlsen.

 

 

Mer sløyd i skolen

De to lærlingene mener tømrerfaget kan gjøres mer interessant for flere om det ble mer sløyd i skolen. – Vi får jo nesten ikke prøvd noe av det som gjør faget spennende, før vi får yrkesteori og begynner i læra, poengterer Thomas.

På videregående var det også litt for mange fag de måtte prøve før de kom i gang med det de kunne tenke seg.

– Jeg vurderte tømrer- eller forskalingsfaget, og syntes det gikk for mye tid til betong, mur, maler og blikkenslager som jeg ikke så noen nytte i, sier David André. Thomas er enig, han mener det var dødtid som han ikke så noen vits i.

Les også: Lærlingtørke i Halden

Kanskje bli lærer

– Hvordan ser dere på mulig utdanning etter svennebrevet?

– Jeg kan nok ikke holde ut som tømrer til jeg blir 65, så kanskje det blir aktuelt å ta noe pedagogikk for å bli lærer. Eller jeg tar mesterbrevet, sier Thomas Ytterbø.

– For meg blir det mesterbrev. Det er korteste veien, og ingeniør er ikke noe for meg, mener David André Karlsen.

Bygd opp med lærlinger

Karlsen og Ytterbø er lærlinger hos Thor-Inge Gjærum i Birk Bygg AS i Skien. Firmaet er bygd opp gradvis med lærlinger som siden blir ansatt som svenner.

Nå har det 12 ansatte og det har oppdrag for kommunen og private. Da vi besøkte dem, holdt de på å avslutte ombygging av en tidligere skole til leiligheter for unge.

 

 

2 kommentarer til “– Vi er heldige som lærer med lønn

 1. Hei! Burde ikke Byggmesteren beskytte hodeløse lærlinger mot seg selv? Unge som skryter av å kjøre privatbil istedenfor å reise kollektivt, og som ikke skjønner meningen med å lære om andre fag i bransjen? Det er ikke disse lærlingene som kommer til å løfte bransjen opp og videre

 2. Hei Torstein Newth!
  Her skyter du over mål. Det kan være så at vi alle av hensyn til miljøet bør kjøre minst mulig privatbil med forurensende utslipp. Ideelt sett burde vi også lære om flere fag i utdanningen vår. Men å hevde at vi burde beskytte noen mot seg selv fordi de er stolte av å kjøre egen bil og glade for å konsentrere seg i utdanningen om det de vil drive med i livet, det er skudd utenfor målet.
  Det er fortsatt lov å kjøre privatbil til jobb. For noen som ikke bor i de mest sentrale strøkene i Oslo og kanskje noen av de andre større byene, er det også det gunstigste fordi kollektivtilbudet ikke går dit byggeplassene ligger. Og i hvert fall ikke til tider som passer med arbeidets start og slutt.
  Det de to ungdommene sier om at de foretrekker å konsentrere seg om faget de vil jobbe med, er en kjent innvending mot opplegget for byggfaglinjene i dag hvor så mye av tida det første året går med til en litt avansert form for yrkesorientering i ca 20 fag.
  Jeg mener det de sier er helt tidstypisk og ikke noe som de bør beskyttes fra å si.
  Per Bjørn Lotherington, ansvarlig redaktør i Byggmesteren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *