Begynner man riktig med en god modell vil det videre arbeidet forenkles siden man rydder bort mye usikkerhet og feilkilder, mener arkitekten. (Illustrasjon: Arkitekt Arne Hauger)

Sparer tid og penger med BIM

Arkitekt Arne Hauger fra Drammen har sett nytten av å måle opp eksisterende bygg for videre prosjektering ved hjelp av målesystemet Flexijet.

Systemet er koblet mot ArchiCAD slik at BIM-modellen oppstår mens man måler, skriver selskapet i en pressemelding.

Nøyaktig og rimelig

Grunnen til at arkitekten Arne Hauger har tatt det i bruk er enkel;

– Det blir billigere totalt sett for kunden. Dessuten blir de mer nøyaktig dersom han som opererer utstyret vet hva han gjør, sier Hauger.

– Vi trenger ikke å bruke vår kompetanse på selve oppmålingen, og heller benytte vår tid til å skape det som skal prosjekteres. Dersom vi skal måle opp manuelt må vi benytte flere timer enn med Flexijet.

Enkel dokumentasjon

Graphisoft har blant annet målt opp en gammel enebolig som skulle rehabiliteres og ombygges. Boligen har status som verneverdig. Det er derfor viktig å dokumentere nøyaktig hva som står der nå, før man prøver å få godkjent en ombygging.

Boligen skal tilpasses en i familien som er funksjonshemmet, og det skal installeres en plattformheis fra terreng til begge etasjeplan. Det er en utfordrende oppgave og tiltaket krever at installasjonen bygges inn i et tilbygg som må passe til husets arkitektur. (Foto: Arkitekt Arne Hauger)
Boligen skal tilpasses en i familien som er funksjonshemmet, og det skal installeres en plattformheis fra terreng til begge etasjeplan. Det er en utfordrende oppgave og tiltaket krever at installasjonen bygges inn i et tilbygg som må passe til husets arkitektur. (Foto: Arkitekt Arne Hauger)

Oppmåling og generering av modell tok 30 timer å lage.

Begynner man riktig med en god modell vil det videre arbeidet forenkles siden man rydder bort mye usikkerhet og feilkilder, skriver selskapet.

 

Fornøyd bruker

Arkitektfirmaet ble etablert i 1976 og har opparbeidet seg omfattende erfaring med ulike prosjekter for private og offentlige oppdragsgivere over hele landet.

Firmaet påtar seg både større og mindre prosjekter som nybygg, tilbygg og rehabiliteringsprosjekter. Alt fra tilbygg, fritidsboliger, eneboliger, boliganlegg, næringsbygg og offentlige bygg. Virksomheten har vunnet Byggeskikkpriser i Nedre Eiker kommune og i Drammen kommune, og har også mottatt en rekke hedrende omtaler.

Hauger har vært ArchiCAD-bruker i 6 år og er fornøyd med oppdragene som Graphisoft har gjort for han.

Flexijet består av et stativ, en tilt- og svivelenhet og laseravstandsmåleren Leica Disto, som måler avstander og vinkler. Dette er koblet trådløst med Bluetooth til en bærbar PC med ArchiCAD og en plug-in app.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *