Driftsleder Arnold Biørn-Hansen ved Bymuseet i Bergen har et godt tak på høvelen der han er i ferd med å lage en dør på snekkerverkstedet på Norsk Folkemuseum under Bygningsvernkongressen 2014 i dag.

Meget populær bygningsvernkongress

Over tre dager har Bygningsvernkongressen 2014 brakt masse aktivitet rundt om på Norsk Folkemuseum i Oslo. Her har det blitt høvlet og hugget, murt og malt, lagt torvtak og ikke minst, har det vært en lang rekke foredrag og innlegg om bygningsvernets alle sider.

Bygningsvernkongressen ble fulltegnet med 300 deltakere fordelt på 30 sesjoner. Håndverkere fra hele Norge og mange også fra Sverige hadde funnet veien til Bygdøy disse dagene som avsluttes i dag.

 

Originalt verktøy

Riktig restaurering skjer etter strenge kriterier ikke bare til utførelsen, men også til valg av autentiske verktøy til å utføre arbeidet. Det var mange gamle, og sikker en del ”nygamle”, verktøy i bruk, både økser og høvler, samt en rekke andre spesialverktøy for de spesifikke oppgavene, som for eksempel å lage en dør fra grunnen kun med håndverktøy.

For en tømrer kunne nok postene ”Tilvirkning fra stokk til bord”, ”Radialkløyving av eik og teljing av bord og krokved” samt ”Fra stokk til tømmer og bjelker – rying” ha gitt ny innsikt i hvordan man kun med hjelp av øks, noen kiler og god kunnskap, ha laget sine egne materialer fra tømmerstokker.

Byggvern-telje-b-n
Fra stokk til bord i mange varianter på Festplassen på Folkemuseet i de tre dagene Bygningsvernkongressen har vært.

 

Byggvern-never-b-n
Legging av never på taket med torv på toppen, var bare en av mange gamle byggeteknikker man kunne lære mer om under Bygningsvernkongressen 2014.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *