AF gruppen stanser innleie

Etter at avisa Klassekampen før helga avslørte at AF Gruppen opererer med ulovlig innleid arbeidskraft på et boligbyggeprosjekt i hovedstaden, så har ledelsen i selskapet meddelt de ansatte at det nå er stopp for innleie.

Hovedtillitsvalgt Arne Sveen i AF Gruppen forteller at de har fått forsikringer om dette direkte fra konsernsjef Pål Egil Rønn. Den innleien som firmaet har nå vil bli avviklet så snart det er praktisk mulig, i forståelse med de tillitsvalgte.

 

Stopp etter finanskrisa

Etter mange oppsigelser på grunn av færre oppdrag i kjølvannet etter finanskrisa i 2008, nær halverte AF Gruppen tallet på fast ansatte fra 208 til 113. Økt behov for folk da ordrene igjen begynte å ta seg opp, ble dekket med innleid arbeidskraft eller bruk av underentreprenører. Flere andre større entreprenører gjorde det på samme måte, men kanskje ikke i like stor grad som AF Gruppen, viser en undersøkelse DeFacto gjennomførte.

 

50 ulovlige

Det var ved byggingen av et borettslag for Obos at AF Gruppen leide inn 50 arbeidere fra 5-6 bemanningsbyråer. I bedrifter med tariffavtale må ledelsen inngå en skriftlig avtale om slik innleie. De tillitsvalgte i firmaet hadde satt en stopper for mer innleie, men blitt overkjørt av ledelsen, forteller de til Klassekampen.

– Dette skaper et A-, B- og C-lag i arbeidslivet. Det er et jag på helsa til de ansatte som kommer fra bemanningsbyråene. De får alle de tyngste jobbene, sier Arne Sveen.

 

Tilsyn på sidelinje

Arbeidstilsynet har ikke virkemidler i forhold til å sanksjonere ulovlig innleie. Det er eventuelt de tillitsvalgte må forfølge saken gjennom rettssystemet, sier regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet i Oslo.

Tilsynet tar ikke stilling til om innleien er ulovlig. Det gir kun pålegg om ikke drøftingsplikten er overholdt.

 

Leier av hverandre

Etter en modell fra Trondheim har rundt 20 av de store entreprenørene i Oslo inngått en avtale om å leie folk av hverandre for slik å opprettholde sysselsettingen. Mange av de innleide i AF Gruppen kommer derfor fra konkurrenten Selvaag.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *