Vannbåren gulvvarme finner også veien inn i gamle hus, og produkter som denne gulvplata er tilpasset formålet ved at det er freset ut spor til vannrørene. (Illustrasjonsfoto: Dag Solberg)

Velger vannbåren varme

Varmepumper installeres nå i hver femte nye enebolig, og de blir stadig mer avanserte. Med luft-til-vann-løsninger får man igjen 2,5 til 3,5 ganger så mye varme som den strømmen man tilfører varmepumpa.

– Selv om tradisjonelle luft-til-luft-varmepumper dominerer markedet, viser vår oversikt helt klart hvor trenden går nå, sier daglig leder Bård Baardsen i Norsk varmepumpeforening.

 

Dyreste sparer mest

Med nye regler for energimerking av boliger anbefaler bransjen løsninger som innebærer større varmepumper som henter energien fra luft, jord, berg eller vann som hovedenergikilde, selv om dette gir høyere byggekostnader.

– Vi lager alltid to pristilbud, og en av fem velger nå de løsningene som gir lavest utgifter til oppvarming av boligen. Det synes vi er veldig positivt, sier rørlegger Christer Volden i Volden Tollefsen Varme & Bad.

 

Også i eldre bygg

– Gulvvarme oppleves som svært behagelig, og med dagens teknologi trenger det ikke nødvendigvis være så kostbart å installere i eldre bygg heller. Det avhenger av hva slags gulv man har, sier Christian Volden i en pressemelding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Totalt er det nå rundt 600.000 varmepumper i drift i Norge, langt de fleste er luft-til-luft-varmepumper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *