Det er særlig i privatmarkedet i Bergen og andre steder at svart arbeid er utbredt. Om slikt har forekommet i noen av de fine trehusene sentralt i vestlandshovedstaden, har vi ingen grunn til å tro. (Illustrasjonsfoto)

Tipser anonymt om svart arbeid

Bygningsgruppen i Bergen har inngått et samarbeid med Skatt Vest om anonym tipsing ved mistanke om svart arbeid. Slik vil den seriøse delen av byggebransjen redusere den usunne konkurransen fra aktører som ikke betaler skatter og avgifter.

Frykten for selv om få skattemyndighetene på nakken holder mange fra å varsle om tilfeller de mistenker er svart arbeid. Også sterke krav om dokumentasjon gjør at mange vegrer seg for å varsle, men begge deler tilbakevises av skattemyndighetene.

 

Via mellommann

Avtalen Bygningsgruppen nå har inngått med Skatt Vest innebærer at medlemsbedriftene kan melde fra om mulig svart arbeid til en kontaktperson i Bergen Næringsråd, som så bringer dette anonymt videre til lederen for Skattekrim i Skatt Vest. De rykker så ut umiddelbart for å undersøke saken.

– Vi har ressurser som kan rykke ut med en gang på de stedene vi får tips om svart virksomhet ved, sier lederen for Skattekrim ved Skatt Vest, Torkel Fure, til NRK.

Han avviser at tipserne selv blir gjenstand for tilsyn.

– Å ta useriøse på fersk gjerning er spesielt viktig i de tilfeller hvor det opereres med kontant betaling, sier Fure.

Skatteetaten får utrolig mange tips og må gjøre en vurdering av hvilke tips som kan brukes. I den forbindelse er dokumentasjon viktig.

 

Mental sperre

Avdelingsdirektør Ingebjørg Harto i NHOs næringsjusavdeling mener kravet til dokumentasjon ved tipsing varierer etter type sak, sted og hvilke personer som er involvert. Hun tror imidlertid at det hos mange næringsdrivende er en mental sperre, en oppfatning av at slike forhold innebærer en nesten uoverkommelig vegg av byråkrati som gjør det lettere å la være.

– Og da har vi jo et stort problem, uansett hvor reell denne frykten faktisk er. For vi vet at svart arbeid er utbredt i særlig bygnings- og renholdsbransjen, og at det er konkurransevridende for de seriøse og at det går på bekostning av fellesskapets midler. Dette er det utrolig viktig å avdekke, sier hun til NRK.

 

En kommentar til “Tipser anonymt om svart arbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.