Bruk og stell av øks, og sag, tilbys det nå kurs i på Dovre. Her er det tradisjonshåndverker Hans Marumsrud som svinger øksa på Maihaugen. (Arkivfoto)

Lær bruk og stell av øks og sag

Sag og øks er sentrale verktøy for en tømrer som utfører restaurering med gamle arbeidsteknikker. For dem som vil bli dyktigere i bruk og vedlikehold av slike verktøy, holdes det kurs på Dovre i perioden 15.-24. november.

Det er Senter for bygdekultur som i samarbeid med Stiftelsen Geitbåtmuseet som står bak kurset som holdes på skolen Hjerleid på Dovre.  Lærekreftene er solide fagfolk som Roald Renmælmo, Steinar Moldal, Jon Bojer Godal og Einar Haugen.

Virkemåte

For både øks og sag vil de nevnte herrer gå grundig til verks om hvordan disse to verktøyene brukes til ulike typer oppgaver. Øksa kan brukse både til hogging, kvisting, grovrying og sletthogging, samt teljing i ulike mønstre. Ulike typer økser gjennom tidene og til ulikt bruk vil gjennomgås. Grunnprinsippene for skaft og skjefting står også på programmet.

Svans og handsag med store tenner, tømmersag, tverrsag, langvedsag, bakksag og gradsag er noen av sagene som vil bli nærmere omtalt på kurset. Hvordan de brukes og hvordan de files, samt vigging og tannstilling blir tatt opp. Gjennom hele kurset vil deltakerne selv få prøve seg på de ulike disiplinene.

Mer informasjon, kursprogram og påmelding finner du her.

Likte du denne artikkelen? Abonner på fagtidsskriftet Byggmesteren og få bladet fullspekket med lesestoff rett i posten.

Trykk her for priser og bestilling!

Kommenter

Del denne artikkelen