Bøter mot dumping

Østeuropeiske håndverkere blir grovt underbetalt på Oslos byggeplasser. Det har arbeidstilsynets kontroller ifjor høst avslørt. Nå krever LO at arbeidstilsynet skal få anledning til å ilegge store bøter til bedrifter som betaler luselønn.

– Det er hårreisende at staten kan stoppe mindre virksomheter som har for dårlig renhold, men ikke kan gjøre noe hvis flere hundre ansatte lønnes elendig, sier førstesekretær Ellen Stensrud i LO til Dagens Næringsliv. – Bøtene bør være så store at det ikke lønner seg å drive med sosial dumping, mener Stensrud.

Nedslående i Oslo
På 26 større og mindre byggeplasser i Oslo kontrollerte arbeidstilsynet østeuropeeres lønns- og arbeidsvilkår mellom september og desember i fjor høst.
– De foreløpige resultatene er nedslående, sier inspektør Stein Bjørndal i arbeidstilsynet i Oslo. – Det er snakk om mange ganske grove lovbrudd. Vi kom blant annet over folk med arbeidstid opp mot 17 timer dagen, med avtaler om å jobbe 260 timer i måneden. Enkelte hadde en lønn helt ned mot 15-17 kroner timen, forteller Bjørndalen til avisa Aften

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *