Svanemerket hus i Malmø

Norden første miljømerkete hus ble påbegynt i Malmø i går ved at samfunnsbyggingsminister Mona Sahlin la ned de første mursteinene til huset, hjulpet av mureren Peter Lind i entreprenørselskapet Skanska, som står bak nyskapningen.

– Skanska tar nå teten i utviklingen for en bærekraftig beboelse. Det er veldig posistivt at en så stor aktør kan tilby forbrukerne et hus med lave driftskostnader, sundt bomiljø og trygghet i byggeprosessen, sier administrerende direktør Ragnar Unge i SIS Miljömärkning på Skanskas svenske nettsider.

Også den britiske miljøvernministeren Elliot Morley var til stede og bivånet det hele.

Ønsket
I Sverige mener 6 av 10 at det er viktig at boligen de kjøper er miljøvennlig. Det svanemerkete huset skal bygges med ekstra miljøvennlige materialer og ditto produksjonsmetoder. Det skal også ha lavere livssykluskostnader og lavere energiforbruk.

Miljøsjef Johan Gerklev i Skanska Sverige mener at ikke bransjen alene kan ta hele miljøansvaret, og etterlyser derfor økonimiske fordeler for dem som bygger miljøvennlige boliger. Han mener at stat, kommune, finansieringsinstitusjoner og forsikringsselskaper må komme på banen og fjerne hindre eller skape fordeler for miljøvennlig bygging. Han ser for seg lavere skatter på småhus, lavere moms på miljøprodukter eller fortrinnsrett til tomter for miljømerkete hus, samt reduserte kommunale avgifter.

Les mer om det miljømerkete huset på Skanskas svenske nettsider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *