Miljøvinner med kjerneved i vinduer

Norgesvinduet Bjørlo AS ble i går tildelt den nasjonale miljøprisen Glassbjørnen for kjerneved i vinduer og balkongdører. Ved å bruke naturlig impregnerte emner, sparer produsenten miljøet for 50 tonn kjemikalier i året!

I begrunnelsen for tildelingen berømmer juryen Norgesvinduet Bjørlo for at de allerede i 2003 la om til å bruke kjerneved av furu og lerk som er naturlig «impregnert» mot sopp og råteskader.

Som følge av denne omleggingen, har produsenten kunnet legge ned vakuumeringsanlegg og dermed fjernet et årlig forbruk av ca. 50 tonn kjemisk impregneringsvæske, som forurenser både arbeidsmiljøet og det ytre miljøet.

Kjerneved er fet, og kan tradisjonelt være et vanskelig underlag for maling, men dette problemet skal være løst, skriver juryen.

Hemmelig miljøkvalitet
Norgesvinduet Bjørlo får ros for at den «har satt miljøbevissthet i system. Det virker som virksomheten gjør alt riktig og driver etter de rette prinsippene», skriver juryen som likevel mener dør- og vindusprodusenten ikke trenger å holde hemmelig at den leverer miljøkvalitet:

Vinduer og balkongdører med kjerneved i det utvendige trevirket har vært tilgjengelig siden september 2003. Juryen vil imidlertid bemerke at dette ikke kommer fram på nettsidene til virksomheten.

Juryen ser gjerne at dette momentet brukes mer aktivt i markedsføringen. Bedriftens vinduer og dører framstår som miljøvennlige produkter.

Nasjonal pris
Den nasjonale miljøprisen Glassbjørnen deles ut i 5 kategorier. Produkt, innkjøp, kildesortering, åpen klasse og hedersprisen. Miljøvernminister Knut Arild Hareide delte i går ut prisene under arrangementet Glassbjørnen.

Hedret for beredere
Årets hederspris ble tildelt Oso Hotwater v/Reidar Braathen for deres sterke fokus på miljø i produktutvikling og ledelse i over 30 år.

De øvrige prisvinnerne var: Øyafestivalen AS, Oslo, som fikk prisen for avfallshåndtering på utearrangement, Oslo kommune i klassen for innkjøp, og trykkeribedriften Grøset fikk prisen i åpen klasse for å være en foregangsbedrift i grafisk bransje innen miljøsatsing.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *