Christopher Kunøe (50) er ny ansvarlig redaktør i fagtidsskriftet Byggmesteren. (Foto: Byggmesteren)

Spørsmål ved et vaktbytte

– De fleste byggmestere har gjort det jeg gjør nå. Det er min tur til å ta ansvaret i bedriften og tenke på hva som blir viktig for driften og tømrerfaget, skriver påtroppende redaktør Christopher Kunøe i Byggmesteren.

De fleste byggmestere har gjort det jeg gjør nå. Det er min tur til å ta ansvaret i bedriften og tenke på hva som blir viktig for driften og tømrerfaget.

I fagtidsskriftet Byggmesteren er spørsmålene vi stiller oss, de samme som for byggmestere flest.

Det er blitt trangere tider og mange savner de fete årene som var. Med god grunn føler vi at byggebransjen brukes som et instrument av myndighetene for å dempe etterspørsel og inflasjon.

Det er vel nødvendig at bransjen vår igjen tar en nedtur for nasjonal­økonomien. Men som eldre ledere husker: Slike omstillinger kan koste oss en generasjon håndverkere, de unge og flinke som landet trenger i årene som kommer.

Spørsmålet er om det nå blir flere offentlige oppdrag, bedre permitterings­regler samt lemping av feilslåtte avgifter og lover slik at vanlige håndverksbedrif­ter takler nedgangstiden.

I 2024 er nybyggingen av boliger kritisk lav. En feilslått knutepunktstrategi er en av årsakene til at alt for mange ute­ stenges fra boligmarkedet, uansett hvor langt de er villige til å pendle. Spørsmålet er hvor alle de nye bolig­ene nå skal komme fra. Det trengs en realistisk boligpolitikk som legger til rette for rasjonell produksjon og oppføring av nok boliger i byer og distriktene.

Tilgangen på rimelig energi i vann­kraftlandet Norge er ikke en selvfølge lenger. Alle vil ha mer og alle må betale mer. Spørs­målet er hvorfor myndighet­ene ikke gjør det enkelt og rimelig for huseiere å spare inn alle de TWh­ene som nå sløses bort i eksisterende bygg.

Bevaringen av våre eldre bygg med godt håndverk skal bli et enda større marked i åra som kommer. Spørsmålet er hvor alle de unge håndverkere til dette skal hentes fra – og hvem som skal lære dem kunsten.

Sånne spørsmål stiller en ny dag­lig leder seg ved et vaktbytte. Noen av spørsmålene er de samme som da min forgjenger Per Bjørn ble redaktør i Byggmesteren i 1992.

Jeg takker ham for imponerende innsats i 32 år og følger hans eksempel. Fremover skal Byggmesteren fortsette å stille de små og store spørsmålene som er viktige for våre lesere og håndverks­bedriftene de har tatt ansvaret for.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *