Takelementene er utviklet i et samarbeidsprosjekt mellom Sintef, Overhalla Hus og Isola smart dampsperre. (Foto: Overhalla Hus)

Teknisk godkjenning for flate, blåseisolerte tretak

Overhalla Hus er ferdig med testing, utvikling og feltforsøk. Nå har deres blåseisolerte, flate takelementer fått teknisk godkjenning.

Elementproduksjon i fabrikk er en gunstig byggemetode for flate tak og fordelene er mange, skriver Overhalla Hus i en pressemelding.

Les også: – Artig å være de første i Norge som gjør dette!

Første i Norge med nytenkende prosess

Veien til teknisk godkjennelse begynte med at Overhalla Hus ble utfordret av en av sine kunder på om det gikk an å slanke takkonstruksjonen for å komme innenfor reguleringsbestemmelense om byggehøyde i byggefelt.

– Det kom da i stand et samarbeidsprosjekt mellom Sintef, Overhalla Hus og Isola smart dampsperre, forteller salgsleder Knut Erik Henrikø. Parallelt med arbeidet med å få TG- godkjenningen er fabrikken i Overhalla den første fabrikken i Norge til å blåseisolere sine takelementer som standard.

Blåsing av elementer. (Foto: Overhalla Hus)

Der man tidligere hadde en bærende konstruksjon med luft og isolasjon over takkonstruksjonen, blir takelementer nå bygget som slankere konstruksjoner med Isola smart dampsperre, og det blir blåst isolasjon inn i selve elementet. Her sparer man viktige centimeter.

Forskningsprosjekt og overvåkning

Avtalen om forskningsprosjektet mellom Sintef og ISOLA ble signert i mai 2021, og samarbeidsprosjektet om utforming, egenskaper og bruka av materialer kom raskt i gang. Det ble satt opp et referansebygg med sensorer for å måle fuktigheten i elementene.

Sensorene ble strategisk plassert på punkter som ble vurdert til å ha større risiko for fukt enn andre. Punkter ved avløp, over våtrom og andre kritiske steder, samt kontrollpunkter høyt og lavt i elementene ble nøye plukket ut av Sintef.

Det er siden montering registrert målinger fra sensorene og dette vil også fortsette fremover. Tidsperspektivet fram i tid avhenger av batterikapasitet i sensorene, og er estimert til å kunne vare opp mot 30 år. Referansebygget er et «vanlig» bolighus. Målingene viser at fuktigheten i elementene er godt innenfor kravene på 15% for heltre og 12% på taktro.

Flate takkonstruksjoner bygd i element passer til alle typer bygg. Eksempler er flermannsboliger, eneboliger og rehabiliteringsprosjekter. Det er også mulig å søke om Enova-tilskudd dersom man bruker fagfolk til renovering. (Foto: Overhalla Hus)

Fordeler med TG for flate tak

Elementene lages på fabrikk under kontrollerte forhold. Det utarbeides en standard som følges nøye slik at hvert element har like egenskaper. Et kvalitetsstempel på våre elementer betyr at elementene tilfredsstiller kravene i Sintef byggforsk og TEK17.

Et viktig punkt er at elementene er godkjent for norske forhold, og er bygd for å tåle ekstreme påkjenninger fra naturen. Elementene har også egenskaper som gir god varme- og lydisolering, uttaler produsenten.

– Å få teknisk godkjennelse for flate tak henger høyt, og Overhalla Hus er svært fornøyd med å kunne tilby sine kunder elementer med denne kvaliteten, og ikke minst tryggheten dette gir, sier Knut Erik Henrikø i Overhalla Hus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *