Fasaden er kledd i lyst tre og passer fint inn i omgivelsene. (Foto: Daniel Hundven-Clements)

Klassifisert som Bergens grønneste kontorbygg

Fantoftparken er et nullutslippsbygg med egenprodusert energi og utstrakt bruk av massivtre. Nylig ble prosjektet klassifisert som BREEAM Outstanding, miljøsertifiseringens høyeste nivå.

Veidekke og Nordr har brukt prosjektet til å sette sine høyeste miljøambisjoner ut i praksis. Mange av virkemidlene er integrerte og usynlige, men viktige valg av konstruksjonsmetoder og materialer preger bygget både innvendig og utvendig.

Grønt og vakkert

– Grønne valg kan også være vakre valg, noe vi har ønsket å formidle gjennom utformingen av Fantoftparken. En bærekraftig utførelse og et godt inneklima legger også grunnlaget for en god arbeidsplass, som innbyr til innovasjon og kreativitet, sier ansvarlig arkitekt Erlend Rudjord i LINK Arkitektur.

(Foto: Daniel Hundven-Clements)

Bygget er utformet som et hus i to deler. Hoveddelen er lav og smal, for å ikke dominere i rekken med bolighus. Fasaden utgjør byggets mest iøynefallende kvaliteter. Det er kledt i lyst tre, et materiale med svært gode miljø- og klimakvaliteter. Over denne dempede bakgrunnen er det montert lameller i samme treverk, som fungerer som naturlig solskjerming, nøye planlagt og plassert gjennom bruk av parametrisk design.

Bringer naturen inn

I interiøret har man ønsket å bringe fram naturen og bærekraftige elementer.

– Bygget er planlagt med omsorg for naturen, og med iboende naturkvaliteter i synlig materialitet, forklarer ansvarlig interiørarkitekt Inghild Dyrnes Karlsen fra LINK Arkitektur. Å bringe natur og miljøkonsept inn kontorbygget skaper økt luftkvalitet, konsentrasjon, velvære og trivsel på arbeidsplassen.

Det lyse treverket fra fasaden videreføres i interiøret. Etasjeskillene i massivtre er eksponert i himlingene som vakkert, lyst treverk. Akustiske plater er i trehvit treullsement, det er brukt lysnet eikeparkett i trapper og utvalgte områder.

Skillevegger kan fjernes eller settes opp for å tilpasse lokalene etter ulike behov. Akustisk regulering er løst i nedhengte flåter, slik at også dette kan endres. (Foto: Daniel Hundven-Clements)

I kontrast til det naturlige og myke er det gjort enkelte grep som framhever byggets solide og røffe preg. Synlige ventilasjonskanaler i himling er et grep som øker elastisiteten i lokalene, men tilfører også et mer industrielt tilsnitt i interiøret.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *