Ombruksprosjektet består av en eksisterende bygård med et nytt tilbygg. (Foto: Kyrre Sundal, Mad arkitekter)

Norges første ombruksprosjekt nærmer seg åpning

Bygården Kristian Augusts gate 13 i Oslo har fått mye oppmerksomhet fordi ombruk og miljø blir tatt på alvor.

Nå er Entras ombruksprosjekt i sluttfasen, og aktørene kan ta med seg mye erfaring og kompetanse til framtidige byggeprosjekter, skriver Insenti i en pressemelding. Firmaet har stått for bygge- og prosjektledelse, miljørådgivning og ombrukskoordinering ved siden av å være byggherrens representant.

Les også: Nyskapende gjenbruk i Songdalen

 

Spennende og lærerikt

– Kristian Augusts gate 13 (KA13) er det mest spennende og lærerike prosjektet jeg har vært med på i mine drøyt 20 år som prosjektleder. Det har gitt oss mange utfordringer, og vi har virkelig fått brukt all vår erfaring og kompetanse, sier Rune Andersen, prosjektleder i Insenti.

– Ulike alternativer ble vurdert før leietaker Spaces kom på banen. De ønsket å innrede bygget til et kontorhotell, og det ble besluttet å rehabilitere bygget med en ombruksprofil, fortsetter Andersen.

Prosjektet består av en eksisterende del og et nytt tilbygg, som begge er designet av Mad arkitekter og interiørarkitekt Scenario. Det er det første i Norge som oppfyller kriteriene som FutureBuilt har satt for sirkulære bygg.

Et puslespill med over 25 donorbygg

Ombruk og prinsippet om sirkulærøkonomi har hatt høyeste prioritet i KA13.

– Heldigvis kunne mye rehabiliteres og ombrukes, men vi så tidlig at behovet for å innhente bygningsdeler var stort. Vi har nå fasiten i hånd: Det er hentet bygningsdeler fra mer enn 25 donorbygg, samt overskuddsmaterialer fra leverandører i et omfang som ingen har sett maken til, sier Andersen.

– Det er blant annet brukt hulldekkeelementer fra regjeringskvartalet, stålbjelker fra flere bygg i Oslo-området, vinduer fra Kværnerbyen samt branndører og sanitærutstyr fra Barcode i Bjørvika. Sammen med en rekke aktører, har vi jaktet bygningsdeler i et stort omfang, også i digitale kanaler. I tillegg har Entra egne donorbygg som har hjulpet oss mye, fortsetter han.

Rune Andersen og Randi Lunke i overgangen mellom ny og gammel del. Teglstein og stål i veggen bak dem er ombruksmaterialer.

Grundighet til grunn

Alle bygningsdeler som er hentet inn til KA13, er nøye vurdert, med alt fra testing og bearbeiding, til nødvendig godkjenning og dokumentering før montering.

Videre er det ført kostnader og miljøeffekter, og det er lagt en strategi for demontering til mulig ny ombruk i framtiden.

– Ifølge beregninger vi har gjort, gir ombruk av bygningsdeler store miljøgevinster. Ved å velge et ombrukt vindu framfor et helt nytt, får vi en klimagassbesparelse på i overkant av 90 prosent. Med andre ord er ombruk og prinsippet om sirkulærøkonomi i byggeprosjekter viktig for næringen i det grønne skiftet, sier sier Randi Lunke, miljørådgiver og ombrukskoordinator i Insenti.

 

Entra vil at fortsettelse følger

For Entras del blir ombruk og sirkulærøkonomi en viktig del av vurderingen i alle framtidige prosjekter, men det må bli enklere å gjennomføre enn tilfellet var i KA13, fastslår Håvar Haugen Espelid, senior prosjektleder i Entra.

– Bærekraft er naturligvis en stor del av vår strategi, og ombruk er noe vi kommer til å vurdere i kommende prosjekter sett i lys av både miljømessig og økonomisk lønnsomhet. En fersk nyhet, som er et steg i riktig retning for oss, er at regjeringen letter på kravene til CE-merking av ombruksmaterialer. Jeg håper det tas flere grep som gjør ombruk enklere for oss, sier Haugen Espelid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.