VM-vinner Eirik Bjerkaland er like god til å bryte med begge hender. (Foto: Privat)

Tømrerlærling Eirik er verdensmester i håndbak

– Jeg stopper ikke her, sier Eirik Bjerkadal fra Trøndelag som ble verdensmester i håndbak med venstre og høyre arm i desember.

Til daglig er Bjerkadal tømrerlærling hos Norgeshus Byggmester Johan Lundbo i Trondheim.

Liker å jobbe og trene

– Idag Idag jobber vi i Heimdal med å skru over gipsplater, senere skal vi isolere innvendig, sier Bjerkadal som har gått i lære hos Lundbo siden juni 2019.

– Jeg har et og et halvt år igjen og mye mer å lære. Jobben er veldig fysisk krevende. Spesielt i vårt firma som har mange rehabiliteringsjobber med tilbygg og lignende, forteller Bjerkadal til Byggmesteren.

Når arbeidsdagen er over, tar Bjerkadal seg en hvil hjemme og nok mat før han drar til KK-67 – Kraftsportklubben av 1967 for trening.(Foto: Privat)

– Der blir det vel en tre timers økt. Det går greit, selv om jeg merker at det tar på noen ganger.

Du har to krevende økter hver dag med arbeid og trening, merker du forskjell på inntaket nå i forhold til i fjor?

– Det gjør jeg ja! Jeg brenner mer energi nå og må få i meg nok kalorier sånn at kroppen også skal klare å bygge muskler, sier Bjerkadal som også har gjort det stort innenlands:

I fjor vant han NM i klassene U18 +70 kg og senior -80 med begge hender og mottok den første kongepokalen som er utdelt i håndbak for beste prestasjon under NM-finalen.

Vil vinne mer

Håndbak handler om vektklasser.

– Før VM i Polen i sommer lå jeg på 85 kilo og da spiste jeg litt mindre for å klare å gå ned til klassen minus 80 kilo. Jeg gikk ned fem kilo. Fremover kommer jeg ikke til å gå ned en vektklasse – nå kan jeg nær sagt spise det jeg vil siden jeg vil opp i vekt. Det er planen min, forteller Bjerkadal.

Som 18-åring vokser han fortsatt og det er litt usikkert i hvilken vektklasse han ender opp i som fullvoksen.

– Tipper at jeg går opp i vekt ganske fort fremover og ender opp på litt over 90 kilo. Så kan jeg gå ned til klassen minus 86 kilo når jeg skal konkurrere for å få rette motstandere.

90 prosent av håndbakkamper på høyt nivå avgjøres helt i starten. Hurtighet og teknikk er avgjørende ferdigheter, ifølge Bjerkadal. Norges håndbak-forbund ble en del av Norges bryteforbund i 1998.

Under kan du se høydepunkter fra VM i håndbak 2019:

Er det ulike teknikker innen håndbak og har du spesialisert deg på noen?

– Du har tre hovedteknikker: Den første kalles for «Hook» der du bruker mer bicepsstyrke. Så har du en teknikk som kalles «Topproll» der du tar høyt på hånda til motstanderen, kjører en rotasjonsbevegelse sånn at hans håndledd får en knekk og du åpner opp fingrene til motstanderen. Den tredje teknikken kalles for «Triceps-press» der du går dypt inn i hånda til motstanderen og legger på press med triceps for å skyve motstanderen ned i puta.

Hvilken teknikk liker du best?

– Jeg vil bli så god som mulig og da kan jeg ikke foretrekke en teknikk foran en annen. Jeg må bli like god på alle, for du vet aldri hva motstanderen kommer til å gjøre. I håndbak må du være klar for alt for å bryte ned motstanderen.

På trening og konkurranser brukes det alltid spesielle bord til å bryte håndbak.

– Slike bord er viktig å bruke for å unngå skader. Bryter du på et stuebord kan du forskyve albuen og havne langt ut i en dårlig vinkel. På et skikkelig håndbakbord kan du bruke styrken din på best mulig måte og bryte uten å få vondt, forklarer Bjerkadal.

Vil ha flere å bryte med

Bjerkadal stortrives i tømrerlæra og roser lærebedriften sin Norgeshus Byggmester Johan Lundbo.

– Norgeshus har gjort det mulig for meg å ha et godt opphold under VM og byggmester Johan Lundbo er veldig støttende. Han syns det er artig at jeg satser sportslig også, sier Bjerkadal.

Fremover skal det trenes og jobbes.

Eirik Bjerkadal vant i fjor 4 NM gull og den første kongepokalen som er utdelt i håndbak under NM i Stavanger. (Foto: Kraftsportklubben av 1967)

– Nå skal jeg trene så hardt som jeg klarer og bli sterk. Så får vi se hvor høyt jeg klarer å ta det. Jeg stopper ikke her, for å si det sånn, sier Bjerkadal.

Verdensmesteren håper at flere sponsorer vil hjelpe ham videre i sporten når han skal reise ut og konkurrere for Norge.

– Da vil jeg nok trenge litt støtte.

Tømrerlærlingen Bjerkadal har lyst på en karriere som tømrer og som håndbakbryter. Nå håper han at andre tømrere også vil gi sporten en sjanse.

– Om det er noen der ute som er nysgjerrige på håndbak, må de bare ta seg en tur til klubben vår KK-67. Vi skal hjelpe dem og vise dem hvor artig dette er, sier tømrerlæring og verdensmester Eirik Bjerkadal.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *